Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

A fejbőr korpás betegsége gyakori problémának számít. Összefoglaljuk, mit kell tudni róla, és mi áll a hátterében - sőt, néhány jó tanácsot is adunk a hatékony kezeléséhez.

Az általunk kellemetlen tünetként ismert korpa hátterében leggyakrabban egy, a fejbőrön egészséges körülmények között is jelen lévő mikrorganizmus, a Pityrosporum ovale, vagy újabb nevén a Malessezia furfur gombafajta elszaporodása áll. Jó tudni, hogy a korpa nem más, mint a fejbőr elhalt hámsejtjei, ami természetes módon is képződik, hiszen fejbőrünk körülbelül 21-28 nap alatt teljesen megújul, az ilyenkor leváló szemcsék azonban szinte észrevehetetlenek.

Sokszor azonban ezek a hámsejtek nagyobb, esetleg zsírosabb csomócskákba állnak össze, és így már láthatóvá válnak, és elindul egy folyamat, melynek során a zsírosabb fejbőrön elszaporodik a már említett gombafaj, így enyhe, de állandó gyulladást létrehozva, amely csak még inkább kedvez a hámsejtek leválásának, a fejbőr zsírosodásának.

A korpa a felnőttek 10-25 százalékát érinti, ezen belül több férfit, mint nőt. Okai között sok minden megtalálható, így például:

  • Belső okok: stressz, szorongás, feszültség, a megfelelő mennyiségű pihenés hiány
  • Külső okok: hideg időjárás, az ezzel járó sapkaviselés, a lakás száraz levegője
  • Nem megfelelő hajápolás: rossz samponválasztás, a hajzselék vagy hajspray-k túlzásba vitt használata
  • Főleg hölgyek esetén: színezők, hajfestékek használata, hajsütő, hajszárító, hajegyenesítő gyakori és/vagy nem megfelelő használata
  • Száraz bőr, vagy éppen fokozott faggyútermelés: ilyen előfordulhat például hormonális problémák vagy helytelen táplálkozás következtében is
  • Betegségek, például seborrhea, pszoriázis, allergiás reakciók

A korpásodást véglegesen megszüntetni nem lehet, azonban nagyon jól kezelhető. Ehhez azonban előbb tudnunk kell, száraz vagy zsíros korpával állunk-e szemben, és ehhez megfelelő sampont választani. A szalicilsavat, ként, cink-piritonint, octopiroxot, szelén-szulfidot vagy éppen ketokonazolt tartalmazó készítmények azonban más-más esetben vethetők be és másként is kell használnunk: bátran kérjük bőrgyógyász vagy gyógyszerész tanácsát!

Végül, de nem utolsósorban, a fejbőr vérkeringésének javításával is csökkenthetjük a korpásodást. Használjunk fejbőr-masszírozót, vagy hajmosás előtt masszírozzuk meg fejbőrünket puha kefével, körkörös mozdulatokkal! Mosáskor alaposan dörzsöljük át fejünket az ujjainkkal! A vérkeringést azzal is fokozhatjuk, ha felváltva hideg-meleg vizet folyatunk rá a zuhanyból hajmosás közben. A hajszárítót kerüljük, vagy csak langyos hőmérsékleten szárítsunk hajat. A hajunk legyen teljesen száraz, mielőtt a hidegbe lépünk vele, vagy sapkát teszünk rá!

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration