Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A burgonya mára talán kissé kegyvesztetté vált: bár a zöldségfélék közé tartozik, a táplálkozással foglalkozó szakemberek nem tekintik annak. Közben az édesburgonya trendivé vált, egyre többen gondolják ezt a hagyományos krumpli egészségesebb alternatívájának. De vajon igazuk van-e?

Az édesburgonya, vagy kevésbé használt, régies nevén batáta, neve ellenére nem éppen közeli rokona a mi jól ismert burgonyánknak, a nevét csak a hasonló alakja és megjelenése miatt kapta. Ennek ellenére tápanyagtartalma meglepően közel áll hétköznapi társáéhoz, olyannyira, hogy a bevezetőben felvetett kérdésre rögtön meg is adhatjuk a választ: nincs igaza azoknak, akik az édesburgonyát egészségesebbnek tartják a hagyományoshoz képest. Persze a képet árnyalja néhány dolog, máris bemutatjuk ezeket is.

 

Energiatartalmát illetve a kétféle termény között nincs számottevő különbség: a burgonya 80, az édesburgonya 86 kcal tíz dekánként, fehérjetartalmuk azonos – 2,3 gramm –, szénhidrátból pedig majdnem ugyanannyit tartalmaznak, az édesburgonyában egyetlen grammal többet (20) találunk, mint a krumpliban. Azonban itt a hagyományos krumpli nyeri az egészségesség versenyét, mivel ezen belül elhanyagolható a cukortartalma, mint az édesburgonyáé, amely körülbelül 6 gramm 100 grammonként. Nem is meglepő, hogy a mérések szerint a vércukorszintet jobban emeli az édesburgonya, mint a hagyományos változat.

Egy terület van, amiben nyertes az édesburgonya: a vitamintartalomban. C- és E-vitaminfból is több van benne, de igazán A-vitaminból tartalmaz sokat. Már egy adag, körülbelül 150-200 gramm a napi szükségletünk hat-hétszeresét is fedezheti. Ezt a színének, pontosabban az azt adó béta-karotinnak köszönheti.

Az édesburgonya káliumtartalma valamivel alacsonyabb, ez fontos lehet bizonyos diéták esetén. Magnéziumból viszont több van benne, és ez is jó pont az egészségünk szempontjából.

 

Nem igazán lehet nyertest hirdetni tehát a kétféle burgonya között. A dietetikusok hangsúlyozzák, hogy nem is kell, hiszen sokkal inkább az elkészítés módja teszi egészségesebbé vagy kevésbé hasznossá a burgonyát vagy az édesburgonyát. A bő zsiradékban megsütött burgonya mindkét fajtából kalória- és zsiradékbomba lesz, míg a salátánkba tett főtt darabok energiaszegények maradnak. Színe miatt az édesburgonya nem is lehet minden esetben jó köret, azonban feldobhatja, színesítheti az étrendünket. Édes íze, szép színe miatt édességeket, süteményeket is készíthetünk vele, de igazából a legjobban társai, a zöldségek között érvényesül salátában, vegyes zöldségköretben kínálva.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration