Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Az IR vagyis inzulinrezisztencia egyre gyakoribb betegség. Jellemzője, hogy a szervezet termel inzulint, de annak hasznosulása nem megfelelő, a sejtek ellenállóvá, azaz rezisztenssé válnak vele szemben. Áttekintjük, melyek a legfontosabb szempontok az IR étrendjében.

Az inzulinrezisztencia kezelésének négy, egymást támogató pillére van: a gyógyszeres terápia, az étrend, azaz a diéta, a megfelelő mozgás és a lelki egyensúly megteremtése. Most ebből a másodikkal, azaz a IR diétával foglalkozunk bővebben.

 

Az étrend változtatásának fontos célja a normál testtömeg elérése és/vagy megtartása, meghatározott mennyiségű és minőségű szénhidrátbevitel mellett. A tápanyagokat tekintve a legnagyobb figyelem a szénhidrátokra irányul: kerülni érdemes az egyszerűbb típusokat – például a cukorféléket, ideértve a mézet is – mert ezek gyorsan emelik a vércukorszintet. A lassabban felszívódó szénhidrátok, azaz a keményítők – amelyek legnagyobb mennyiségben zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonafélékben fordulnak elő – lassabban emelik a vércukorszintet, ezért az orvos és a dietetikus által meghatározott mennyiségben helyet kaphatnak az étrendben. Ez a mennyiség mindig egyénre szabott, a laboreredményektől függően általában naponta 120 és 200 gramm között javasolt.

A szénhidrátok mérőszáma: a GI index

A GI, azaz a glikémiás index egy hasznos mutató minden IR beteg számára. Azt mutatja be, egy adott típusú élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan emeli a vércukorszintet. A százfokú skálán minél alacsonyabb pontszámot kap az élelmiszer, annál jobban illeszthető az inzulinrezisztencia étrendjébe. Magas GI értékű például a kristálycukor vagy a méz, a hagyományosan készült édességek és a nassolnivalók többsége. Alig maradnak el tőlük a fehérlisztből készült pékáruk, de az extrudált kenyérfélék és a szőlő vagy a görögdinnye is gyorsan emeli a vércukorszintet. A lista alján találjuk viszont a teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket, a zöldségeket és a gyümölcsök többségét, a tejtermékeket, a durumbúzából készült tésztaféléket és az árpát, bulgurt, hajdinát, quinoát, barna rizst is. Ez utóbbiakkal az IR diétájában finom, ízletes és változatos ételeket készíthetünk.

 

Legalább ötször enni

Az IR diétában nagyon fontos a napi étkezések száma, és azok szénhidráttartalma. Vegyük a legelterjedtebb, napi 160 gramm szénhidrátot engedélyező étrendet! Ekkor a reggeli körülbelül 30, a tízórai 20, az ebéd 50, az uzsonna 20 és végül vacsora legalább 40 gramm szénhidrátot tartalmazzon. Tehát két dolog nagyon fontos: a többszöri étkezés és az, hogy mindegyik tartalmazzon szénhidrátot is.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration