Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Alma+ alkalmazás Töltsd le te is és próbáld ki
azonnali kedvezményeinket!
App qr code

Aki ősszel kimegy a piacra, biztosan elámul a színpompás standokon, és a zöldségek változatosságán. Így nem nehéz egészségesen étkezni! Vajon melyik zöldséggel járunk ilyenkor a legjobban?

A táplálkozási ajánlások, így a hazai Okostányér szerint a napi 5 adag zöldség és gyümölcs minden évszakban kötelező. Ősszel egyáltalán nem nehéz teljesíteni azt a napi "penzumot", mivel a zöldségesek pultjai szinte roskadoznak a finomabbnál finomabb termények alatt. Megmutatjuk, miből érdemes most alaposan bevásárolni.

Cékla

Ez a földes ízű, sokszor savanyúságként fogyasztott zöldség nitráttartalmának köszönhetően segít egyenletesen tartani a vérnyomást. Antioxidáns hatású vegyületei egy sor betegség megelőzéséhez járulhatnak hozzá. A kalóriaszegény zöldség a fogyókúrázóknak is jó barátja. C-vitamin tartalma a bőr állapotát javítja, és az immunrendszer működését segíti.

Savanyú káposzta

Az ősz beköszöntével elérkezik a savanyú káposzta szezonja is. Ez a finomság egyrészt bőséges mennyiségű C-vitaminnal támogatja a szervezetet, másrészt pedig élelmi rostjaival segíti az emésztőrendszer működését. Ehhez járul még probiotikum-tartalma. Ezek a "jó baktériumok" a bélflóra egyensúlyának fenntartásában vesznek részt, ez pedig az immunrendszer tökéletes működéséhez járul hozzá.

Sütőtök

Az őszi-téli hónapokban a sütőtök népszerűsége is szárnyal. Rosttartalma mellett fontos tudni róla, hogy nagyon gazdag béta-karotinban, ami az A-vitamin előanyaga. Az A-vitamin pedig a szem, a bőr és a nyálkahártyák tökéletes működésében vállal részt, így a látás megőrzése mellett szerepet játszik a légúti betegségek megelőzésének támogatásában is.

Karfiol

A keresztesvirágúak, mint például a karfiol vagy a brokkoli tele vannak egészséges hatóanyagokkal. Antioxidáns hatású vegyületeik számos betegség kivédésében nyújthatnak támogatást a szervezetnek. A benne levő szulfprafán az érrendszert és a vesefunkciót támogatja, a C-vitamin mellett pedig a K- és B6-vitaminnak is kiváló forrása. Alacsony energiatartalma miatt a fogyni vágyók is szívesen fogyasztják, akár rizs helyett, vagy pizzatészta alapjaként.

Gomba

A gomba az egyetlen nem állati eredetű D-vitamin forrás. Erre a vitaminra a teljes szervezetnek szüksége van, a csontok épségétől az immunrendszer működéséig számos folyamatban játszik kulcsszerepet. Bár a legjobb forrása még mindig a napfény, és kizárólag étkezéssel nehéz lenne a szükséges teljes mennyiséget bejuttatni belőle a szervezetünkbe, a gomba hozzájárulhat a megfelelő D-vitamin ellátottsághoz. Ezen kívül B-vitaminokkal segíti a szervezet működését, többek között az idegrendszer egyensúlyát és a táplálék energiává alakítását. Húsos állaga pedig laktatóbbá teszi a leveseket, tésztaszószokat, de akár pörköltnek vagy rántva is elkészíthető.



facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration
Patikus az applikációt alánlja az ügyfélnek
Patikai ajánlásra érkeztél? Add meg patikai ajánló kódod a részvételhez.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam porta lorem quam, id vestibulum nibh pulvinar et. Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere