Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Gerincferdülés

Gerincferdülés

2021. május 01.

A gerincferdülés nagyon gyakran a fiataloknál alakul ki, oka részben a gyenge hátizmokban keresendő. Tünete lehet a hátfájás.

A gerincferdülés a gerinc oldalirányú görbülete, sokféle típusát különböztetik meg. Egyik a funkcionális gerincferdülés, amihez nem társul torzió, így jól korrigálható. A másik típus a strukturális gerincferdülés, amelynél a gerinc el is csavarodik, a görbület előre hajlított vagy fekvő helyzetben is látszik. Ez a forma a torzió miatt nem korrigálható.

Ha megindul a növekedés

A gerincferdülés a leggyakrabban pubertáskorban alakul ki, amikor a fiatalok növekedése felgyorsul. A pontos ok ugyanakkor nem ismert, egyedül az biztos, hogy a gerincferdülés családon belül halmozódik. Ez egyben azt is jelzi, hogy a tartáshiba sokszor veleszületett, a szülőktől öröklött genetikailag adottságokra vezethető vissza. A rizikót az is növeli, ha az izomerő nincs arányban a növekedés ütemével, azaz a hátizmok túl gyengék. Szintén kedvez a gerincferdülés kialakulásának, ha a gyerekek rosszul, görbe háttal ülnek, félvállon hordják az iskolatáskát, olyan sportot űznek – például teniszeznek –, ami féloldalasan erősíti őket. A felnőttkorban kialakuló gerincferdülés hátterében jellemzően a hátizmok elgyengülése áll.

Időben kell lépni

Az enyhe gerincferdülés nem feltűnő, de súlyosabb esetben már aszimmetrikussá válik a váll. Az érintett gyerekek hátán oldalirányú, sokszor S-alakú görbület látható, gyakori körükben a hátfájás is. A probléma gyógytornával kezelhető, de sokszor évekig tart: ez idő alatt tornára hetente többször is járni kell, otthon pedig fontos napi szinten végezni a gyakorlatokat. A gyógytorna azért elengedhetetlen, mert csak annak segítségével erősödhet meg a gerincizomzat, és javulhat a testtartás. Fontos a kezelés mihamarabbi megkezdése, ha ugyanis a rossz testtartás állandósul, és strukturális gerincferdülés alakul ki, az már gyógyítható. Súlyos esetben megesik az is, hogy fűzőre vagy műtétre van szükség. Ilyenkor az operáció nagyon komplex, fémlemezek, csavarok, rudak beépítésére is szükség lehet annak érdekében, hogy a deformitás ne okozzon szív- és tüdőproblémát.

Lektor: dr. Podlovics Ágota reumatológus főorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration