Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Vashiányos vérszegénység

Vashiányos vérszegénység

2020. október 25.

A vashiányos vészegénység nem önálló betegség, hanem inkább egy tünet, amelynek hátterében több ok is állhat.

A probléma a tünetek alapján már erősen gyanítható, az orvosok hamar gondolnak rá, ha valaki fáradékonyságra és gyengeségre, fejfájásra és szédülésre panaszkodik. Jellegzetes tünet a sápadtság és a fokozott szívdobogás-érzés, de ilyen a torokszorítás, a torokban lévő gombóc érzete is. Ezek a panaszok azért alakulnak ki, mert a vashiány (a szervezetben lévő vas 60 százaléka a vörösvérsejtek hemoglobinjában van) miatt csökken a hemoglobin és a vörösvérsejtek mérete, és így a vér oxigénszállító képessége. Emiatt nem jut elegendő oxigén a sejtekhez.

Keresni az okokat

A vas szintje több ok miatt is csökkenhet a szervezetben. A növényi étrendből például kisebb mértékben szívódik fel a vas, mint a húsokból, így a vegetáriánus diétán levők nők hajlamosak vashiányos vérszegénységre. Mivel a vas felszívódása a bélcsatornából történik, a bélcsatorna betegségeinél már eleve zavart szenvedhet ez a folyamat. Ez klasszikusan vékonybél-betegségeknél szokott előfordulni. Okozhat vashiányt az is, ha a gyomor gyulladásai miatt savhiány alakul ki. Ez azért gond, mert az emberi táplálékban lévő vasvegyületek a gyomor savas közegében kerülnek oldott állapotba. Extrém esetben akár bélférgesség is vezethet vashiányhoz.

Okozhat vashiányt az is, ha a szervezet valami miatt vért, és azzal együtt vasat veszít. Nőknél ennek hátterében állhat a menstruáció és a szülés során történő vérveszteség. Felléphet vashiány terhesség és a szoptatás alatt is: ilyenkor nem konkrét vérvesztés történik, de a rendelkezésre álló vas nem feltétlen elégíti ki a szükségleteket. Gyermekeknél és tizenéveseknél a hirtelen növekedés miatt nőheti túl az igény a bevitelt. Felnőtteknél vashiányos vérszegénységet okozhat valamilyen emésztőszervi, gyomor- és bélrendszeri vérzés is.

Pótolni a vasat

A vashiányos vérszegénység megállapításához ismerni kell a laborértékeket, emiatt az orvosok vérvételre küldik betegeiket. Az eredményekből már következtetni lehet arra is, hogy a probléma hátterében mi állhat. Egyes esetekben – ha gyomor- és bélrendszeri vérzésre gyanakszanak – szükség lehet endoszkópos vizsgálatra is. Maga a kezelés mindig a kiváltó októl függően történik. Például ha felszívódási zavar áll a háttérben, ki kell deríteni, hogy azt milyen betegség okozza, majd azt kell kezelni. Persze ezzel párhuzamosan gondoskodni kell a vaspótlásról is. Felszívódási zavar esetén átmenetileg injekciós vaskészítmény adására is szükség lehet. Vérzés okozta vashiánynál fontos, hogy ez olyan készítménnyel történjen, amelyik jól felszívódik. A vas felszívódását a C-vitamin segíti, ezért érdemes a vastabletták mellé azt is szedni. A legújabb ajánlás szerint a vastablettákat elegendő csak reggel és kétnaponta szedni, hogy azzal elkerüljék a gyomor-bélrendszeri mellékhatásokat. A hemoglobinszint emelkedése három hétnél előbb nem várható, ezért a vérképet sem érdemes előbb ellenőrizni.

Lektor: dr. Várkonyi Judit PhD hematológus docens

 

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration