Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

Az évszakváltással különösen fontos, hogy szervezetünket ellássuk minden jóval, hozzájussunk a szükséges vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz. Mire kell figyelni a nyár elmúltával?

A napfény hatása

Ha figyelünk az étrendünkre, szervezetünk is megkap minden olyan anyagot, amelyre a megfelelő működéshez szüksége van, biztos kivétel csak egy van: a D-vitamin. Ez a vitamin tavasztól őszig könnyedén megtermelődik a bőrünkben napfény hatására, késő ősztől viszont nem jutunk hozzá kellő mennyiségben. Holott nélkülözhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez, a csontok egészségéhez. Ismert az is, hogy megfelelő szintje segítheti a cukorbetegség és számos daganatos betegség megelőzését. Viszont táplálékkal átlagosan csak napi 80 NE jut a szervezetbe, ami nyomába sem ér az átlagos felnőttnek ajánlott 1500-2000 nemzetközi egységnek. Táplálkozással télen a megfelelő D-vitamin-szintet akkor sem tudjuk biztosítani, ha figyelünk arra, hogy azt tartalmazó ételeket fogyasszunk (ilyen például a gomba vagy a tonhal, de kisebb mennyiségben tartalmaz ilyen vitamint a tojássárgája és a tej is).

Hódít a sárgarépa

Ősztől kevesebb friss zöldség és gyümölcs kerül a boltok polcaira, de ilyenkor is elérhetők igazi vitaminbombák. Ilyen például a sárgarépa, ami tele van béta-karotinnal, az A-vitamin elővitaminjával. Ez az anyag adja a sárgarépa színét is, de mellette a sütőtök és a sárgadinnye is ennek köszönheti jellegzetes árnyalatát. Sőt, van béta-karotin a tojássárgájában is. Azért fontos ez a provitamin, mert a belőle képződő A-vitamin elengedhetetlen a szem és a nyálkahártyák egészségének megőrzéséhez, jót tesz a bőrnek, antioxidáns hatású, segít megelőzni egyes daganattípusokat is. Csökkenti egyes szív- és érrendszeri betegségek rizikóját, jó hatással van a koleszterinszintre. Nagy előnye, hogy képes elraktározódni, így a szervezetünk akkor sem szenved belőle hiányt, ha éppen nem fogyasztunk olyan élelmiszert, ami tartalmazza. Persze csak akkor, ha amúgy a raktáraink föl vannak töltve ezzel a zsírban oldódó vitaminnal.

Túl a vitaminokon

A vitaminok mellett az ásványi anyagok is fontosak, közülük talán leginkább a vasat lehet kiemelni. A vashiányt fáradékonyság és általános gyengeségérzet jelezheti – különösen a nőket érinti gyakran. A táplálékok közül a vörös húsok és a máj tartalmaznak sokat ebből az anyagból, és ugyan van bizonyos zöldségekben is – például a leveles zöldségekben, a vargányagombában, a sóskában és a spenótban –, azokból kevésbé jól hasznosul. Vashiánynál ajánlott fokozni a C-vitamin-bevitelt is, az ugyanis javítja a felszívódását, hasonlóan a folsavhoz. Fontos tudni azt is, hogy míg egyszerű vashiánynál elég, ha a szervezet újra elegendő mennyiségben jut vashoz, addig vashiányos vérszegénységnél ez nincs így, ott már külön kezelésre van szükség. Ráadásul a kezelés nem is hoz rögtön eredményt, a szervezet vasraktárainak feltöltése hosszú folyamat, sajnos akár hónapokig is eltarthat.

Sokoldalú nyomelem

A cink az immunrendszer működésében játszik fontos szerepet, ha kevés van belőle a szervezetünkben, könnyebben megbetegedhetünk. Ez a mikroelem nélkülözhetetlen a fehérjék szintéziséhez, szükség van rá a sejtosztódáshoz, a bőr és a nyálkahártya egészségének megőrzéséhez is. Elengedhetetlen az anyagcsere normál működéséhez és a vércukorszint egyensúlyban tartásához, ha szervezetünk hiányt szenved belőle, sejtjeink nehezebben reagálnak az inzulinra. A cink hiányára étvágytalanság, hasmenés és hajhullás, gyakori megfázás hívhatja fel a figyelmet. Ezt a nyomelemet teljes őrlésű gabonákban és babban, a marhahúsban és a tojásban találjuk meg, de az élelmiszerekből való felszívódása sokszor problémás.

facebook-share Megosztás