Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Az évszakváltással különösen fontos, hogy szervezetünket ellássuk minden jóval, hozzájussunk a szükséges vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz. Mire kell figyelni a nyár elmúltával?

A napfény hatása

Ha figyelünk az étrendünkre, szervezetünk is megkap minden olyan anyagot, amelyre a megfelelő működéshez szüksége van, biztos kivétel csak egy van: a D-vitamin. Ez a vitamin tavasztól őszig könnyedén megtermelődik a bőrünkben napfény hatására, késő ősztől viszont nem jutunk hozzá kellő mennyiségben. Holott nélkülözhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez, a csontok egészségéhez. Ismert az is, hogy megfelelő szintje segítheti a cukorbetegség és számos daganatos betegség megelőzését. Viszont táplálékkal átlagosan csak napi 80 NE jut a szervezetbe, ami nyomába sem ér az átlagos felnőttnek ajánlott 1500-2000 nemzetközi egységnek. Táplálkozással télen a megfelelő D-vitamin-szintet akkor sem tudjuk biztosítani, ha figyelünk arra, hogy azt tartalmazó ételeket fogyasszunk (ilyen például a gomba vagy a tonhal, de kisebb mennyiségben tartalmaz ilyen vitamint a tojássárgája és a tej is).

Hódít a sárgarépa

Ősztől kevesebb friss zöldség és gyümölcs kerül a boltok polcaira, de ilyenkor is elérhetők igazi vitaminbombák. Ilyen például a sárgarépa, ami tele van béta-karotinnal, az A-vitamin elővitaminjával. Ez az anyag adja a sárgarépa színét is, de mellette a sütőtök és a sárgadinnye is ennek köszönheti jellegzetes árnyalatát. Sőt, van béta-karotin a tojássárgájában is. Azért fontos ez a provitamin, mert a belőle képződő A-vitamin elengedhetetlen a szem és a nyálkahártyák egészségének megőrzéséhez, jót tesz a bőrnek, antioxidáns hatású, segít megelőzni egyes daganattípusokat is. Csökkenti egyes szív- és érrendszeri betegségek rizikóját, jó hatással van a koleszterinszintre. Nagy előnye, hogy képes elraktározódni, így a szervezetünk akkor sem szenved belőle hiányt, ha éppen nem fogyasztunk olyan élelmiszert, ami tartalmazza. Persze csak akkor, ha amúgy a raktáraink föl vannak töltve ezzel a zsírban oldódó vitaminnal.

Túl a vitaminokon

A vitaminok mellett az ásványi anyagok is fontosak, közülük talán leginkább a vasat lehet kiemelni. A vashiányt fáradékonyság és általános gyengeségérzet jelezheti – különösen a nőket érinti gyakran. A táplálékok közül a vörös húsok és a máj tartalmaznak sokat ebből az anyagból, és ugyan van bizonyos zöldségekben is – például a leveles zöldségekben, a vargányagombában, a sóskában és a spenótban –, azokból kevésbé jól hasznosul. Vashiánynál ajánlott fokozni a C-vitamin-bevitelt is, az ugyanis javítja a felszívódását, hasonlóan a folsavhoz. Fontos tudni azt is, hogy míg egyszerű vashiánynál elég, ha a szervezet újra elegendő mennyiségben jut vashoz, addig vashiányos vérszegénységnél ez nincs így, ott már külön kezelésre van szükség. Ráadásul a kezelés nem is hoz rögtön eredményt, a szervezet vasraktárainak feltöltése hosszú folyamat, sajnos akár hónapokig is eltarthat.

Sokoldalú nyomelem

A cink az immunrendszer működésében játszik fontos szerepet, ha kevés van belőle a szervezetünkben, könnyebben megbetegedhetünk. Ez a mikroelem nélkülözhetetlen a fehérjék szintéziséhez, szükség van rá a sejtosztódáshoz, a bőr és a nyálkahártya egészségének megőrzéséhez is. Elengedhetetlen az anyagcsere normál működéséhez és a vércukorszint egyensúlyban tartásához, ha szervezetünk hiányt szenved belőle, sejtjeink nehezebben reagálnak az inzulinra. A cink hiányára étvágytalanság, hasmenés és hajhullás, gyakori megfázás hívhatja fel a figyelmet. Ezt a nyomelemet teljes őrlésű gabonákban és babban, a marhahúsban és a tojásban találjuk meg, de az élelmiszerekből való felszívódása sokszor problémás.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration