Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Lupus

Lupus

2021. március 14.

A lupusként vagy SLE-ként emlegetett betegség az egyik leggyakoribb autoimmun kórkép, teljes neve szisztémás lupus erythematosus. A probléma elsősorban nőknél fordul elő, első tünetei 18-45 éves kor között jelentkeznek. Pontos okát nem ismerik, de azt tudják, hogy családon belül halmozódhat.

Szerteágazó tünetek

A betegség elnevetésében is benne van, hogy az SLE szisztémás kórkép, ami azt jelenti, hogy tünetei szerteágazóak lehetnek, nem csak egy-egy szervet, hanem a teljes szervezetet érinthetik. Egyik legjellemzőbb tünete az ízületek gyulladása, ami már önmagában kellemetlen és fájdalmas panasz, de a betegeknél ezen felül trombózis is nagyobb eséllyel alakul ki. Jelentkezhetnek kiütések is a bőrön, kialakulhat vérszegénység és hajhullás is. A lupus bőrtünetei közül az arcon látható, pillangó alakú kiütés a legismertebb. Hasonló panaszok nemcsak az arcon, hanem más testtájakon is megjelenhetnek, elsősorban a napfénynek kitett helyeken. Előfordulhat csalánkiütés is.

Általános panaszok

Jellemzőek az olyan általános tünetek is, mint a fáradékonyság és a hőemelkedés, ami egy idő után elmúlik, majd visszatér. Kialakulhat fekély is az orrban és a szájban, előfordulhatnak neurológiai rendellenességek. Létrejöhet vesegyulladás, vesén keresztül történő fehérjevesztés, vagy akár veseelégtelenség is. A problémát nehéz diagnosztizálni, ugyanis a betegek panaszai nagyon különbözők is lehetnek. Bonyolítja a helyzetet, hogy az SLE fokozatosan alakul ki, fellángolásos és tünetmentes periódusok váltják egymást. A korai felismerés ugyanakkor kulcskérdés, mert a kezelés annál sikeresebb lehet, minél hamarabb kezdik meg.

Alaposan körbejárva

Ahhoz, hogy a diagnózis felállítható legyen, komoly kivizsgálásra van szükség. Ennek során az orvosok egy 11 pontból álló kritériumrendszert néznek. A kérdés az, hogy a panaszok és a laborleletek adnak-e jellegzetes együttes előfordulást, speciális "mintázatot". A figyelembe veendő "rossz pontok" egyike például az, hogy van-e ízületi érintettség, míg a másik, hogy fennáll-e pillangós bőrtünet. Van olyan pont is, amely a fényérzékenységet nézi, olyan, amely a nyálkahártya-fekélyt, és olyan is, amely egyes vérkép-eltérések fennállását. Ha a 11 lehetséges tünetből nem áll fönn legalább négy, nem mondható ki a diagnózis. Ha a betegséget felismerték, megkezdődhet a gyógyszeres terápia, ami segíti a tünetek megfékezését. Ha ez megtörténik, akkor az érintettek életminőség jelentősen javul, megelőzhetők lehetnek a további szövődmények.


Lektor: dr. Kádár János immunológus, infektológus, belgyógyász főorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration