Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Árpa

2020. november 17.

Az árpa a szemhéjszéli mirigyek akut gyulladása, amit bakteriális fertőzés okoz.

Az árpa a szemhéjszéli mirigyek akut gyulladása, amit bakteriális fertőzés okoz. Enyhe esetben az árpa alig észrevehető, egyszerű szemhéjgyulladásnak tűnik, gyakran magától is megszűnik. A leggyakrabban úgynevezett belső árpa alakul ki, amit a könny olajos fázisát termelő Meibom-mirigyek gyulladása okoz. Ez az elváltozás tapintásra fájdalmas, olyan esetekben pedig látászavart is okozhat, amikor a megduzzadt szemhéj lecsüng. Az árpát a szemészorvosok a vele járó szemhéjduzzanat és fájdalom miatt könnyen felismerik.

Diabétesz és higiénia

Az árpára hajlamosíthat a krónikus szemhéjszél-gyulladás, a nem kellő higiénia, illetve a poros munkahely. Hasonlóan a többi fertőzéses eredetű bőrgyulladáshoz, az árpa gyakrabban érinti a cukorbetegeket is. Emiatt akinél az árpa makacs és visszatérő, a kezelésre pedig rosszul reagál, annak nem csak szemészhez célszerű mennie a kiújuló panasz miatt, hanem jó vércukor-vizsgálatot is kérnie.

Pár nap után orvos

Az árpa sok esetben magától meggyógyul, vagy kifakad. Ezt elősegítheti a párakötés felhelyezése is. Emellett hasznos olyan antibiotikumos szemcsepp vagy kenőcs használata is, amit háziorvos vagy szemész írhat fel. Az árpát házilag soha nem szabad kinyomni vagy megnyitni, ezzel próbálkozni nagyon veszélyes. Az első napokban műtéti beavatkozást sem szabad végezni. Az árpa 2-3 hét elteltével nyitható meg helyi érzéstelenítés mellett, amikor a gyulladás enyhül és a helyén jól tapintható csomó látható. Ez pár perces ambuláns beavatkozás, amelyet követően a műtét helye nyomtalanul gyógyul, de néha csak hosszabb idő után.

Lektor: dr. Jaros Katarina szemész szakorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration