Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Középfülgyulladás

Középfülgyulladás

2020. október 25.

Az akut középfülgyulladás a dobüreget bélelő nyálkahártya gyulladásos betegsége, általában valamilyen légúti fertőzés – jellemzően felsőlégúti hurut – következményeként alakul ki.

A probléma jellemzően vírusos vagy bakteriális eredetű. Általában azért jelentkezik, mert a középfület az orrüreggel összekötő járat, az úgynevezett fülkürt megfelelő működését gátolja a gyulladt orrnyálkahártya, vagy a megnövekedett orrmandula. A felsőlégúti betegségeknél jelentkező gyulladást emiatt fontos csökkenteni.

Célkeresztben a gyerekek

A betegség kisgyerekeknél gyakrabban fordul elő, mint felnőtteknél, sokszor a megfázások során, az elégtelen orrfújás miatt alakul ki. Gyakoribb csecsemőknél is, ugyanis náluk a fülkürt rövidebb, így a kórokozók is rövidebb úton érnek el a dobüreghez. Másrészt megesik, hogy nem tisztítják megfelelően az orrot sem, ami szintén emeli a rizikót. Felnőtteknél az orrlégzést és a középfül szellőzését nehezítő, illetve akadályozó orrsövény-rendellenességek, a szénanátha és az orrpolip növelik a középfülgyulladás kialakulásának veszélyét.

Ha fáj a fül

A középfül-gyulladásra általában a nyilalló fülfájás hívja föl a figyelmet, de mellette jelentkezhet láz, rosszabbodik a hallás is, az orvosok is ezekből kiindulva állítják föl a diagnózist is. A betegség ideális esetben a középfül orr- és orrgarati szellőzésének helyreállításával, megfelelő orrcseppek, gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók, szükséges esetben antibiotikumok alkalmazásával kezelhető. A gyógyulást a helyi melegítés is gyorsítja, emiatt lehet érdemes időnként infralámpa elé ülni.

Lüktet és feszít

A középfülben érezhető fájdalom általában lüktető, az okozza, hogy a gyulladás miatt a középfülben váladék halmozódik fel, ami belülről feszíti a dobhártyát. Ilyenkor a nyomás hatására kilyukadhat a dobhártya is, amit fülfolyás követhet. Ezt megelőzendő szokták a dobhártyát szakszerűen bemetszeni a fül-orr-gégészek. Ennek szükségességéről mindig az állapottól függően döntenek a szakorvosok, és csak akkor alkalmazzák, ha a dobüregi nyomás csökkentésére, illetve a kóros dobüregi folyadék ily módon történő lebocsátására mindenképp szükség van. Erre a napi gyakorlatban csak ritkán van példa. Ha mégis, a váladék kiürülése után a metszett seb szépen, nyom nélkül gyógyulhat.

Lektor: dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész és foniáter szakorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration