Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Az egyszerű megfázás kezeléséhez nincs szükség antibiotikumra, olyankor hiba is ilyen gyógyszert szedni, ám ha az orvos komolyabb probléma miatt írja föl a készítményt, akkor nem szabad késlekedni a kiváltásával. Mire kell figyelni, ha antibiotikumot szedünk?

Antibiotikumot jellemzően csak akkor javasol az orvos, ha bakteriális fertőzésre gyanakszik, vagy úgy gondolja, vírusfertőzésünk bakteriálisan felülfertőződött. Erre egyebek mellett az utalhat, ha betegségünk súlyosbodik, hidegrázásunk lesz és felszökik a lázunk. Árulkodó jel lehet az is, ha komoly hurutos tünetek alakulnak ki, a torkunkon tüsző jelenik meg, vagy a mandulánk begyullad. Szükség lehet antibiotikumra húgyúti fertőzéseknél és egyéb problémáknál is. Az antibiotikumok mindezek mellett a világszerte leggyakrabban felírt készítmények közé tartoznak.


Csak orvosi ajánlásra!

Antibiotikumot szedni csak az orvos javaslatára, az általa felírt készítmény formájában és az előírt mennyiségben szabad. Sose kezdjünk antibiotikum-kúrába saját döntésünk alapján, ne használjuk fel az esetleg korábbról megmaradt készítményt sem. Ha például egy vírusfertőzés esetén kezdünk orvosi javaslat nélkül antibiotikumot szedni, a kórokozót a szer nem fogja elpusztítani, azonban szervezetünk más baktériumai károsodnak. Rosszabb esetben helyüket pedig még veszélyesebb, az antibiotikummal szemben ellenálló törzsek foglalják el.


Félbehagyni tilos!

Ha valamilyen probléma miatt antibiotikumot írnak fel nekünk, fontos, hogy azt helyesen szedjük, ne hagyjuk félbe a terápiát akkor sem, ha panaszaink pár nap után javulnak. Ha ezt tesszük, akkor a későbbiekben esendőbbek, eszköztelenebbek leszünk a fertőzésekkel szemben. Gond az is, hogy a terápia felfüggesztése lehetőséget ad arra, hogy a szervezetben még megbúvó baktériumok újra elszaporodjanak, majd ismét problémát okozzanak. Ennek nyomán akár gócok és másodlagos betegségek is kialakulhatnak, amelyek később nagyobb gondot is eredményezhetnek.

Óvni a bélflórát

Rejt rizikót az is, ha valamilyen betegség miatt sokáig szorulunk antibiotikus kezelésre. Ennek oka, hogy ilyenkor nagyobb eséllyel alakul ki rezisztencia - emiatt fordulnak elő olyan esetek, amelyeknél az antibiotikumokat muszáj váltogatni -, másrészt tönkremehet a bélflóránk. Ennek következtében olyan hasmenés (úgynevezett antibiotikum asszociált hasmenés) alakulhat ki, amit a bélflóra rendezése nélkül nem lehet megszüntetni. Ez a probléma jellemzően 4-9 nappal a gyógyszeres terápia megkezdése után alakul ki, de arra is van példa, hogy csak a kezelés végeztével. Az ilyen jellegű hasmenést, ha biztosan nem is, de valamilyen szinten meg lehet előzni probiotikumok használatával. Ezeket a készítményeket az antibiotikumok mellé lehet szedni.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration