Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Magas szemnyomás

Magas szemnyomás

2021. december 19.

A szemnyomás mindig egyéni kérdés, nem pusztán az értéke számít, hanem az is, hogy történik-e miatta valamilyen károsodás.

A szemnyomás mérése nagyon fontos a glaukóma (zöldhályog) korai diagnózisának felállításához. Értéke normális esetben 10 és 21 higanymilliméter közötti, de van olyan beteg, akinél már a felső határértéket közelítő eredmény is problémákhoz vezet. Másoknál a helyzet fordított, és az ennél kicsivel magasabb érték sem okoz gondot. Utóbbit nevezik okuláris hipertenziónak, amelynél a szemnyomás úgy tartósan 21 higanymilliméter feletti, hogy a szem funkciója és látótere ép. Ilyenkor kezelésre sincs szükség, csak megfigyelésre és szoros követésre (ez azért fontos, mert ez az állapot mindenképpen kockázati tényezője a glaukómának). A szemnyomás tehát mindig egyéni kérdés, nem pusztán az értéke számít, hanem az is, hogy történik-e miatta valamilyen károsodás.

Időben felismerni

A magas szemnyomás egyik legismertebb oka a kezeletlen elsődleges nyitott zugú zöldhályog. Ennek kialakulásában számos kockázati tényező játszhat szerepet, például a családtagok körében előforduló zöldhályog, érszűkület, magas vérnyomás, nagyfokú rövidlátás. Hajlamosíthatnak rá bizonyos genetikai faktorok rá.

Állhat a magas szemnyomás hátterében zárt zugú zöldhályog is, aminek egyik formája a zöldhályogos roham. Ennek oka az, hogy a szem elülső térviszonyai szűkebbek. A problémára kezdetben az utalhat, hogy az esti fények körül szivárványkarikák jelennek meg, vagy olyan egyoldali fejfájás és átmeneti homályos látás alakul ki, ami másnapra elmúlik. A rohamnál a fejfájás mellett szem- és szemkörnyéki fájdalom, hányinger és kifejezetten homályos látás is jelentkezhet, a szemnyomás pedig nagyon felszökik (az érték akár az 50-60 higanymillimétert is meghaladhatja).

Az elsődleges zárt és nyitott zugú zöldhályog mellett állhat a magas szemnyomás hátterében sérülés vagy gyulladás, pigmentlerakódás, vérzés és daganat, szteroid tartalmú szemcsepp tartós használata is (ilyenkor másodlagos zöldhályogról van szó). Mivel a glaukóma előfordulási gyakorisága nő a korral, ezért 40 év felett ajánlott az évenkénti szűrővizsgálat specialistánál, családi halmozódás esetén különösen.

Az okot kezelni

A magas szemnyomás akkor kezelhető jól, ha szakorvosi vizsgálaton kiderítik a pontos okát. Például ha a háttérben zöldhályogos roham áll, akkor első lépésben szemcseppekkel, infúziókkal kell csökkenteni magát a szemnyomást, majd ha erre van mód, lézeres kezelést kell végezni. Ezzel a módszerrel a szivárványhártyán egy olyan lyukat készítenek, ami lehetővé teszi a folyadékáramlást a szem csarnokai között, ezáltal csökkentve a szemnyomást. Ha a kezelés hamar megtörténik, a zöldhályogos roham jó eséllyel maradandó károsodást nem okoz. Ezt a beavatkozást megelőző céllal a másik szemen is el szokták végezni.

A nyílt zugú zöldhályogot általában szemcseppekkel kezelik, a betegeknek azokat tartósan kell használniuk. Ilyenkor arra is szükség van, hogy a szemnyomást, a látóidegfőt, valamint annak funkcióját látótérvizsgálattal rendszeresen ellenőrizzék, és ha kell, a terápiát ehhez igazítsák. Műtét csak akkor szükséges, ha a károsodás már előrehaladott, illetve ha a szemnyomás a szemcseppek hatására nem csökken kellő mértékben. Kellhet műtét akkor is, ha a kezelés ellenére is romlanak a látóteres paraméterek.

Ha egyéb ok – például gyulladás vagy pigmentlerakódás – áll az emelkedett szemnyomás hátterében, akkor elsődlegesen azt kell kell kezelni akár gyógyszeresen, akár lézeres vagy mikrosebészeti megoldásokkal.

Lektor: Dr. Mészáros Franciska, szemész szakorvos, FEBO, MRCSI

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration