Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Szürke hályog

Szürke hályog

2021. október 03.

A szürkehályog rendszerint idősebb korban jelentkező szembetegség, amelynél a szemlencse elhomályosodik, így egyrészt megakadályozza a fény szembe való bejutását, másrészt a megfelelő helyre történő fókuszálását.

Fő tünete a fokozatos, fájdalommentes látáscsökkenés, homályos látás. Bizonyos esetekben a páciens eleinte közelre jobban lát, de később mind a távoli, mind a közeli látóképesség csökken. Előbbi azzal magyarázható, hogy a lencse vizet vesz fel, törőereje megváltozik, "rövidlátóvá" teszi a szemet. A szürkehályognak tünete lehet a fényérzékenység, a kettős látás, a színek tompává, fakóvá válása, éjszakai vezetésnél pedig a fényforrások körüli fényudvar megjelenése.

Többtényezős betegség

Ugyan a szürkehályogra való hajlam öröklődhet, de kialakulásában az életkornak nagyobb szerepe van. A pontos kóreredet nem tisztázott, de azt valószínűsítik, hogy a probléma a szervezet egészét érintő, általános vízvesztésre vezethető vissza. Fiataloknál a szürkehályog inkább erős napfény, UV sugárzás hatására alakulhat ki. Vannak olyan betegségek is – ilyen például a cukorbetegség –, amelyek hajlamosítanak erre a problémára. A rizikó magasabb a dohányosoknál is, illetve azoknál, akik egyéb betegség (pl. autoimmun kórkép) miatt tartósan szteroidgyógyszert szednek. Szintén növeli a kockázatot, ha a szemet valamilyen sérülés – például ütés vagy áramütés – érte, illetve ha valaki korábban komolyabb szemészeti műtéten (például üvegtesti műtéten) esett át. Ritkán, de előfordulhat veleszületett szürkehályog is, ilyenkor a beteget már pár hónapos korban megoperálják. Ha erre nem kerülne sor, a kicsi szemébe pedig nem jutna elég fény, tompalátás alakulna ki. Ilyenkor az agyi látóközpont egyszerűen "nem tanul meg látni", a probléma pedig később sem lesz orvosolható.

Ma már rutinműtét

A szürkehályogot szakorvosi diagnózist követően, műtéti úton távolítják el. Korábban az ilyen beavatkozásokkal vártak, ameddig a betegség előrehaladott állapotba nem került, mára azonban a műtéti technika rengeteget fejlődött, a műtét rutinbeavatkozássá vált. Elvégzésekor elég a szaruhártya szélén egy nagyjából 2,5 milliméteres sebet ejteni, majd az elülső tokon készített kerek nyíláson át – ultrahangos széttörést követően – eltávolítani a szemlencsét. Helyére ugyanezen nyíláson keresztül történik az összehajtható műlencse beültetése, ami a tokzsákban kinyílik és rögzül. A kis bemetszés zárásához még varratra sincs szükség, ugyanis a seb magától záródik. Ezt az eljárást ma már rutinszerűen végzik az ehhez értő szemészek, így a szürkehályog nem jelenti a látás elvesztését.

Lektor: dr. Pék Anita szemész szakorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration