Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Gyomorfekély

Gyomorfekély

2021. március 02.

Gyomorfekélyről akkor beszélünk, ha a gyomornyálkahártya folytonossága legalább egy 5 milliméter átmérőjű területen megszakad.

Erre akkor kell gyanakodni, ha olyan égő gyomortáji fájdalom jelentkezik, ami éhgyomorra a legerőteljesebb, étkezéskor enyhül, majd 1-3 órával később újra jelentkezik. Gyakori, hogy az érintettek hajnalban ébrednek égő, hasi fájdalmakra. A gyomorfekély tüneteit az okozza, hogy a gyomorsav irritálja a károsodott gyomornyálkahártyát. Súlyos esetben – erre hirtelen jelentkező erős fájdalom utalhat – a gyomor akár át is fúródhat. A perforációnál már olyan általános tünetek is jelentkeznek, mint a vérnyomásesés, a verítékes és sápadt bőr.

 

Bűnös baktérium

Régen ez nem volt egyértelmű, de ma már tudják, hogy a gyomorfekély hátterében a leggyakrabban baktériumfertőzés áll, amit jellemzően az ételekkel terjedő Helicobacter pylori okoz. Ez a kórokozó normális esetben nincs jelen az emberi szervezetben, nem része emésztőrendszer baktériumflórájának. Nem egyértelmű, hogy a gyomorban mikor tud megtelepedni, de úgy tűnik, hogy ehhez az is szükséges, hogy a baktériummal akkor találkozzanak a betegek, amikor immunrendszer egy picit legyengült. Ilyen helyzetekben a Helicobacter könnyebben megtelepszik a bélnyálkahártyán, majd hasi panaszokkal, rossz közérzettel, puffadással járó krónikus gyomorhurutot okoz. Ez önmagában viszont még nem fekélybetegség, az csak akkor alakul ki, ha ez az állapot hosszan fennáll. A gyomrot egyes gyógyszerek, főleg a tartósan szedett fájdalomcsillapítók is károsíthatják, de árthatnak neki egyes betegségek is. Ilyen lehet például a Zollinger-Ellison-szindróma. A rizikót a stressz és a dohányzás is fokozza.

 

Végleg elűzni

Amióta tudják, hogy a gyomorfekély leggyakoribb oka a Helicobacter pylori, a probléma gyógyítható. Ehhez az kell, hogy a baktériumot gyógyszerekkel kiirtsák a gyomorból. Ez azért is fontos, mert ez a baktérium nem csak a fekélybetegség kialakulásában játszik szerepet, hanem elősegítheti gyomorrák vagy gyomorlimfóma kialakulását is.

Az oki kezelés mellett szükség van a gyomorfekély tüneteinek enyhítésére is, ami savelválasztást gátló szerekkel és a nyálkahártyát védő bevonószerekkel történik. Utóbbiak azért fontosak, mert ugyan nem szívódnak fel, de a sérült nyálkahártyán védőréteget képeznek, és azzal segítik a gyógyulást. Sebészi megoldásra csak akkor lehet szükség, ha a fekély gyógyszeresen nem kezelhető, vagy ha már felléptek szövődmények. Ilyen lehet például az endoszkópos beavatkozással nem uralható vérzés. Ha a fekély miatt a gyomorfal is átfúródik, mindenképp azonnali sebészeti beavatkozásra van szükség.

 

Lektor: dr. Harasta Edit gasztoenterológus, sebész főorvos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration