Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Gyomorrontás

2020. november 17.

A gyomorrontás gyakori, hányással, hasmenéssel, gyengeséggel, hasi fájdalommal járó tünetegyüttes.

A gyomorrontás nem betegség, hanem olyan tünetegyüttes, amely a heveny gyomornyálkahártya-gyulladás mellett rossz közérzettel, gyengeséggel, hányingerrel és hányással, gyomortáji fájdalommal jár. Gyakran kíséri hasmenés is. A probléma a gyerekeket és az időseket jobban veszélyezteti, aminek oka az, hogy esetükben nagyobb az esélye a hányás, hasmenés miatti kiszáradásnak.

Fertőzés vagy betegség

Az esetek többségében romlott vagy túlzottan sok étel fogyasztása, vírus- vagy baktériumfertőzés vezet gyomorrontáshoz. Okozhatnak gondot a zsíros, csípős vagy fűszeres ételek is, méghozzá amiatt, mert irritálják a nyálkahártyát. Gyomorrontás jelentkezhet nem fertőzéses eredetű gyomorbetegségek miatt is: egyebek mellett okozhatja például gyomorfekély, de kiválthat gyomorrontásra emlékeztető tüneteket gyomordaganat is. Okozhatnak ilyen panaszt felszívódási zavarok, ételintolerancia és emésztőrendszeri gyulladás is. Lehet a gyomorrontás nem csak emésztőszervi betegségeknek, hanem egyebek mellett felső légúti fertőzésnek is kísérőtünete. Ilyenkor az ok az, hogy a gyulladt gyomornyálkahártya sérülékenyebbé válik.

Mikor kell kezelni?

A gyomorrontást általában elegendő tünetileg kezelni, aminek legfontosabb lépése az elvesztett folyadék folyamatos, lassú pótlása. Ezzel párhuzamosan elektrolitpótló készítményekkel gondoskodni lehet sók és ionok beviteléről is. Ha hasmenés is jelentkezik, akkor fontos olyan hasfogók használata, amelyek nem kémiai úton állítják meg a hasmenést, hanem toxinmegkötő vegyületeket tartalmaznak. Ezek azért hasznosak, mert segítik a káros anyagok szervezetből való távozását azok megkötésével. Az élelmiszerek közül hasznos lehet a reszelt alma és a főtt répa is. Ezek magas pektintartalmuk miatt lehetnek előnyösek. Ezt az élelmi rosttípust a bélbaktériumok feldolgozzák, amelynek során a bélnyálkahártya épségének megőrzését támogató anyagok képződnek. Gyomorrontás esetén antibiotikumokra csak akkor van szükség, ha a háttérben bakteriális fertőzés áll. A kezelés során figyelni kell arra, hogy a kímélő ételeket a panaszok megszűnése után is előnyben részesítsék. Néhány napig mindenképpen hasznos, ha az érintettek könnyen emészthető, kímélő ételeket fogyasztanak elegendő folyadékbevitel mellett.

Lektor: Soltész Erzsébet, dietetikus

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration