Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Szalmonellózis

Szalmonellózis

2021. július 08.

Szalmonellózis rendszerint akkor alakul ki, ha olyan élelmiszert vagy italt fogyasztunk, amely a betegség kórokozójával szennyeződött.

Ilyenkor kellemetlen gyomor-bélrendszeri tünetek jelentkeznek, főképp gyomor- és bélhurut. Ennek tipikus jele a hányinger és a hányás, a hasi görcsökkel járó hasmenés. Kialakulhat hidegrázás is, a láz pedig akár 40 fokra is fölszökhet. A széklet vért is tartalmazhat. Ez csak ritkán fordul elő, de ha a baktérium a véráram útján eljut az ízületekbe, akkor a bélrendszeri panaszokhoz társulhat ízületi gyulladás is. Ha nincsenek szövődmények, akkor a tünetek 3-5 nap után maguktól megszűnnek, de az érintettek egy része továbbra is hordozhatja a kórokozót.

 

Nyári probléma

A szalmonellózis nyáron a leggyakoribb, méghozzá azért, mert a nagy hőségben a nem megfelelően tárolt élelmiszerekben könnyen elszaporodik a baktérium. A megelőzés érdekében nem csak az ételek helyes tárolására kell figyelni, hanem arra is, hogy a konyhai edények, evőeszközök, munkafelületek tiszták legyenek. Mivel a kórokozó a széklettel ürül, a fertőzés elkerülését a higiénia és a kézmosás is segíti. Ritkábban, de okozhat szalmonellózist a nem megfelelően tisztított víz is.

A betegség biztos diagnózisát széklettenyésztéssel állítják fel, azzal tudják elkülöníteni a kórképet a hasonló tünetekkel járó problémáktól. Ilyenek például a vírusos hasmenések, ételmérgezések, krónikus gyulladásos bélbetegségek.

 

Kezelni a tüneteket

Ha nincsenek szövődmények, akkor a szalmonellózis kezeléséhez általában nincs szükség külön antibiotikumra, elég a tüneti kezelés. Ez a gyakorlatban megfelelő folyadékpótlást, láz- és hányáscsillapítást, görcsoldást, hasmenés elleni szerek alkalmazását jelenti. Antibiotikumot általában csak akkor kapnak a betegek, ha a baktérium nagy eséllyel bejutott a véráramba. Szintén javasolt lehet az ilyen gyógyszer, ha a beteg általános állapota gyenge, vagy ha a panaszok egy hét után is fennállnak. Kórházi kezelésre csak súlyos esetekben van szükség.

 

Lektor: dr. Kádár János immunológus, infektológus, belgyógyász főorvos

 

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration