Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Zsírmáj

Zsírmáj

2021. december 20.

A zsírmáj a máj elzsírosodását jelenti, kialakulásakor a májsejtekben zsírcseppek képződnek kis lipidburkokban. Ez a folyamat azért veszélyes, mert miatta a májsejtek könnyen elpusztulhatnak.

Zsírmáj a leggyakrabban a túlzott alkoholfogyasztás miatt jön létre, ezzel az állapottal kezdődik az a májbetegség, amely hosszabb távon – évek, évtizedek alatt – májzsugorhoz vezethet. Eredményezhetnek zsírmájat egyes anyagcsere-betegségek, így például a cukorbetegség, de rizikófaktor az elhízás is. Akut zsírmájat mérgezések és egyes gyógyszerek – főképp szteroidok – is okozhatnak.

Évtizedes némaság

A zsírmáj tünetei eléggé atípusosak, kezdetben csak jobb bordaív alatti nyomásérzékenység és puffadás jelentkezik miatta. Ezen túlmenően csak a laborparaméterek – a májenzimek magas szintje – lehetnek árulkodóak. Jellegzetes sárgaság általában csak akkor alakul ki, amikor a beteg állapota már súlyos.

Ha csak zsírmájról van szó, és még nem alakult ki májzsugorodás, akkor a betegség jól kezelhető. Ehhez az alkoholfogyasztás teljes felfüggesztésére van szükség, illetve arra, hogy a zsírmájat okozó alapbetegség terápiája – beleértve az érintett étrendjét is – megfelelő legyen. Ezáltal rendeződhetnek a vércukor- és a vérzsír értékek. Az életmódváltás akkor is elengedhetetlen, ha a máj elhízás miatt zsírosodott el. Emellett szükség van olyan gyógyszerekre is, amelyek segítik a további károsodások megelőzését.

Ritka, de veszélyes: zsírmáj a terhesség alatt

A zsírmáj egyik speciális formája az akut terhességi zsírmáj, amely a várandóság során – jellemzően a harmadik trimeszterben – alakul ki, komolyan veszélyeztetve mind az anyát, mind a magzatot. Ez a probléma nagyon ritka, 10-15 ezer kismamából csak egyet érint. Pontos okát nem ismerik, egyedül azt tudják, hogy kialakulását az egyik zsírbontó enzim genetikai károsodása, illetve hiánya okozhatja. Maga a károsodás autoszomális recesszív módon öröklődik, az viszont nem ismert, hogy az első érintettnél miért alakul ki. Mivel a terhességi zsírmáj általában nagyon súlyos állapotot eredményez, jellemzően a terhesség azonnali befejezését teszi szükségessé, akár császármetszéssel is.

Lektor: dr. Horváth Gábor belgyógyász, gasztroenterológus főorvos 

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration