Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Gyomorfekély

Gyomorfekély

2021. március 02.

Gyomorfekélyről akkor beszélünk, ha a gyomornyálkahártya folytonossága legalább egy 5 milliméter átmérőjű területen megszakad.

Erre akkor kell gyanakodni, ha olyan égő gyomortáji fájdalom jelentkezik, ami éhgyomorra a legerőteljesebb, étkezéskor enyhül, majd 1-3 órával később újra jelentkezik. Gyakori, hogy az érintettek hajnalban ébrednek égő, hasi fájdalmakra. A gyomorfekély tüneteit az okozza, hogy a gyomorsav irritálja a károsodott gyomornyálkahártyát. Súlyos esetben – erre hirtelen jelentkező erős fájdalom utalhat – a gyomor akár át is fúródhat. A perforációnál már olyan általános tünetek is jelentkeznek, mint a vérnyomásesés, a verítékes és sápadt bőr.

 

Bűnös baktérium

Régen ez nem volt egyértelmű, de ma már tudják, hogy a gyomorfekély hátterében a leggyakrabban baktériumfertőzés áll, amit jellemzően az ételekkel terjedő Helicobacter pylori okoz. Ez a kórokozó normális esetben nincs jelen az emberi szervezetben, nem része emésztőrendszer baktériumflórájának. Nem egyértelmű, hogy a gyomorban mikor tud megtelepedni, de úgy tűnik, hogy ehhez az is szükséges, hogy a baktériummal akkor találkozzanak a betegek, amikor immunrendszer egy picit legyengült. Ilyen helyzetekben a Helicobacter könnyebben megtelepszik a bélnyálkahártyán, majd hasi panaszokkal, rossz közérzettel, puffadással járó krónikus gyomorhurutot okoz. Ez önmagában viszont még nem fekélybetegség, az csak akkor alakul ki, ha ez az állapot hosszan fennáll. A gyomrot egyes gyógyszerek, főleg a tartósan szedett fájdalomcsillapítók is károsíthatják, de árthatnak neki egyes betegségek is. Ilyen lehet például a Zollinger-Ellison-szindróma. A rizikót a stressz és a dohányzás is fokozza.

 

Végleg elűzni

Amióta tudják, hogy a gyomorfekély leggyakoribb oka a Helicobacter pylori, a probléma gyógyítható. Ehhez az kell, hogy a baktériumot gyógyszerekkel kiirtsák a gyomorból. Ez azért is fontos, mert ez a baktérium nem csak a fekélybetegség kialakulásában játszik szerepet, hanem elősegítheti gyomorrák vagy gyomorlimfóma kialakulását is.

Az oki kezelés mellett szükség van a gyomorfekély tüneteinek enyhítésére is, ami savelválasztást gátló szerekkel és a nyálkahártyát védő bevonószerekkel történik. Utóbbiak azért fontosak, mert ugyan nem szívódnak fel, de a sérült nyálkahártyán védőréteget képeznek, és azzal segítik a gyógyulást. Sebészi megoldásra csak akkor lehet szükség, ha a fekély gyógyszeresen nem kezelhető, vagy ha már felléptek szövődmények. Ilyen lehet például az endoszkópos beavatkozással nem uralható vérzés. Ha a fekély miatt a gyomorfal is átfúródik, mindenképp azonnali sebészeti beavatkozásra van szükség.

 

Lektor: dr. Harasta Edit gasztoenterológus, sebész főorvos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megosztás