Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Calicivírus-fertőzés

Calicivírus-fertőzés

2021. szeptember 18.

A Calicivírus hányásos-hasmenéses megbetegedést okoz, ami gyakran lép föl idősek otthonában, egészségügyi intézményekben, általános iskolákban. Jellemzőek az ilyen járványok nyári táborokban is. A fertőzés zárt közösségekben könnyen terjed – a vírus nagyon kis számban is fertőzőképes –, de szerencsére enyhe lefolyású, önmagától gyógyul.

Szélsebesen terjed

A betegség kórokozója jellemzően közösen használt tárgyak és érintés közvetítésével, közösen fogyasztott ételek útján adódik át, vagy oly módon, hogy az érintettek a betegek hányadékából elpárolgó, vírussal szennyezett levegőt szívják be. A fertőzés terjedését a rossz higiéniás viszonyok nagyban segítik. A járvány megfékezése még jó körülmények közt is nehéz, például ha egy családba valaki behurcolja a kórokozót, szinte biztosra vehető, hogy mindenki megfertőződik. Ennek elkerülését segíti, ha a tünetes betegek fokozottan ügyelnek a higiéniára, a mellékhelyiséget, fürdőszobát körültekintően használják. Ha erre nem figyelnek, hányásukból vagy székletükből a kórokozók nagyon könnyen a levegőbe kerülhetnek.

Pár napos lefolyás

A fertőzés tünetei pár napos lappangási idő után jelentkeznek, jellemzően heves hányás és hasmenés formájában. Ezeket a panaszokat láz nem kíséri, maximum hőemelkedés jelentkezik. A kellemetlen tünetek általában két-három nap alatt múlnak el, de megesik az is, hogy a betegség csak egy-két napig tart. Külön ellátásra az érintetteknek csak akkor van szükségük, ha a hányás és a hasmenés olyan mértékű, hogy fellép a kiszáradás veszélye. Erre csak elvétve van példa – jellemzően csökkent védekezőképességű betegeknél –, de ilyenkor az érintetteknek akár kórházi ellátásra, infúziós folyadékpótlásra is szükségük lehet. Alapesetben a betegség otthon kezelhető, gyógyszerekre nincs szükség, elég a megfelelő folyadék- és sóbevitel. A fertőzésen való átesés nem ad védettséget a betegséggel szemben, a calicivírussal szemben kialakuló immunitás rövid. A vírus emiatt folyamatosan cirkulálhat, járványokat okozhat. 

Lektor: dr. Kádár János immunológus, allergológus, infektológus, belgyógyász főorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration