Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Lyme-kór

Lyme-kór

2021. május 29.

A Lyme-kór bakteriális fertőzés, kórokozóját a kullancs terjeszti. A betegség a legtöbbször jóindulatú, gyakran magától is gyógyul.

Legjellegzetesebb tünete a kezdeti bőrpír, ami legalább egy hétig, esetenként hónapokig is megfigyelhető, előbb-utóbb magától eltűnik. Különösen felnőtteknél gyakori, hogy a térdhajlatban, a lábszáron és a bokák felett látható folt bevérzett, vagy vérzésekkel tarkított. Gyerekeknél a bőrpír tipikusan a fül mögül indul, majd ujjnyi széles csíkként jelenik meg a fül előtt, ahonnan napok-hetek alatt vándorol előre az orrig, majd eltűnik. A fertőződés után - akár egy évvel később  - jelentkeznek további tünetek is, amelyek jellemzően idegrendszeriek vagy mozgásszerviek.

Figyelni a foltot

Az 5 centiméternél kisebb, céltáblaszerű, nem növekvő folt sosem Lyme-kórt jelez, az ilyesmi gyanúra csak akkor adhat okot, ha belőle 3-5, ritkán 10-nél több fordul elő a test különböző pontjain. Ez viszont csak a Lyme-fertőzések kis százalékánál van így. Fontos, hogy a betegség diagnózisát mindig a klinikai kép alapján állítsák fel, ne pedig véletlenszerűen kért szerológiai tesztek segítségével. Ilyet nyomós ok nélkül azért nem jó végeztetni, mert eredményük nagyon bizonytalan, sok a fals pozitív eredmény. 

Nem mindegy, mivel

Ha a Lyme-kór klinikai képe és bőrtünete egyértelmű, a kezelést azonnal meg lehet kezdeni. Ehhez ötféle antibiotikum használható, mást nem szabad alkalmazni. Ha mégis ezt teszik, akkor a téves kezelés nehezíti a beteg későbbi gyógyítását. Magát a Lyme-kórt csak a kullancsok elleni védekezéssel lehet megelőzni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy erdős, bozótos területen hosszú nadrágot kell hordani, úgy kell öltözni, hogy a vérszívó ne juthasson a ruházat alá. Hasznosak a kullancsriasztók is, de a testfelületet ezek használata mellett is át kell vizsgálni. Ha valakit már megcsípett a kullancs, akkor figyelni kell annak szakszerű, lehetőleg hegyes végű kullancscsipesszel történő eltávolítására. A kiszedett kullancsok fölösleges bevizsgáltatni, mert ha még fertőzött is, akkor sem nagyobb 2 százaléknál annak valószínűsége, hogy a fertőzés átadódik, és az emberben betegség alakul ki.

Mikor menjünk orvoshoz?

Orvoshoz akkor kell menni, ha a csípés után és helyén legalább 1 napos lappangási idővel fokozatosan növekvő, legalább 5 centiméteres bőrpír jelentkezik, és ezután legalább még további 3 napig növekszik. Ha nincs ismert kullancscsípés, meg kell várni a 8 centiméteres átmérőt és az 5 napos fennállást is. Ez alól egyedül a gyerekek füle előtt húzódó bőrpír a kivétel, mert az gyakran szövődik arcidegbénulással. Arcidegbénulásnál a felnőtteknek is orvoshoz kell menniük, illetve akkor is, ha a kullancscsípés után megduzzad a fülcimpájuk vagy az emlőbimbójuk. Ez a duzzanat nem fáj, de liláspiros lesz, és egy hétnél tovább tart. Szintén orvoshoz kell menni, ha a kullancscsípés után alacsony pulzusszámmal járó szívritmus-zavar, ízületi- és izomfájdalom, esetleg komoly fáradékonyság lép fel.

Lektor: dr. Lakos András infektológus szakorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration