Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Reaktív arthritis

Reaktív arthritis

2020. október 09.

Reaktív arthritiszről akkor beszélünk, ha az ízületi gyulladás a szervezetben lévő gyulladások mellé társul.

A kórkép leggyakoribb formája bélfertőzéseket követ, de szintén gyakori típusa az urológiai betegségeknél jelentkező – külön névvel is illetett – Reiter-szindróma is. Ritkábban, de lehet a mögöttes gyulladás fogászati, fül-orr-gégészeti és nőgyógyászati, jellemzően mind bakteriális eredetű. A probléma fő tünete mindig az ízületi gyulladás, amely a leggyakrabban a térdet és a bokát érinti. A gyulladt terület ilyenkor nem csak megduzzad, hanem melegebbé, pirosabbá is válik, esetenként folyadék is tapintható benne. Előfordul, hogy a térd annyira megdagad, hogy az érintett lábra is alig tud állni.

Indul a góckutatás

Mivel az ízületi panaszok mögött álló gyulladások nagyon sokfélék lehetnek, a reaktív arthritisz pontos okát mindig góckutatással keresik meg. A kivizsgálás során jellemzően a laboreredményeket, azon belül a gyulladásos paramétereket nézik. A betegség biztos diagnózisa akkor mondható ki, ha a kivizsgálás során kiderül, hogy az ízületi panaszt a szervezetnek milyen gyulladása okozza. Ha van rá lehetőség, akkor a problémát okozó kórokozót jellemzően ki is tenyésztik, hogy a terápia célzott lehessen. Az egyéb lehetséges okok kizárása végett az érintett ízületekről röntgenfelvételt is szoktak készíteni.

Az okot kell kezelni

Kezelni jellemzően nem magát a reaktív arthritist kell, hanem a mögötte álló alapbetegséget. Ez a gyakorlatban általában azt jelenti, hogy antibiotikus kezelésre van szükség. Mivel a háttérben álló gyulladást az esetek többségében Chlamydia, Salmonella, Yersinia és Campylobacter okozza, jellemzően ezek ellen kell fellépni. Magát az ízületi gyulladást jellemzően elég jegelni, illetve gyulladáscsökkentő krémmel kenegetni, fájdalmak esetén lehet nem szteroid gyulladáscsökkentőt is szedni. Ha a gyulladt ízületben már sok folyadék gyűlt fel, akkor azt pungálással le szokták szívni.

Hanyagolni tilos

Ha a reaktív arthritis kiváltó okát sikerül megtalálni és kezelni, akkor az ízületi panasz teljesen megszűnik, további ellátásra jellemzően nincs szükség. A problémát elhanyagolni nem szabad, mert ha ezt teszik, a gyulladás elhatalmasodhat, szövődmény is kialakulhat. A tartós, hosszú hónapokig fennálló gyulladás már komoly kárt is tehet az ízületekben, roncsolhatja a porcokat, növelheti a kopás rizikója. Az elhanyagolt betegség nem csak az ízületeket veszélyezteti, hanem átterjedhet egyéb belső szervekre is, sőt akár a szemre, a bőrre és a húgycsőre is.

Lektor: dr. Podlovics Ágota reumatológus főorvos

 

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration