Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Szorongás

Szorongás

2021. október 03.

A szorongás bizonyos szintig természetes jelenség, ilyen jellegű félelmet, idegességet mindenki átélhet különböző okok, így például váratlan események, megterhelő élethelyzetek, betegségek, vizsgák, felvételik miatt. Kiválthat szorongást az is, ha valaki elveszti az állását, vagy akár ok nélkül tart attól, hogy kirúgják. Ilyenkor a problémát nem maguk a helyzetek okozzák, hanem azok értékelése.

Pozitív vagy negatív

A szorongás a pszichére pozitívan és negatívan egyaránt hathat, attól függően, hogy mennyi ideig áll fenn és milyen erősségű. Vannak például emberek, akiknek ilyenkor jobb lesz a problémamegoldó-képessége, jobban teljesítenek, míg mások inkább megbénulnak miatta, nem hozzák a formájukat. Ha már úgynevezett generalizált szorongásról van szó, akkor az mindenképpen káros. Ennek az állapotnak a lényege, hogy az érintett folyamatosan aggódik, érzéseit pedig nem tudja kontrollálni, ingerlékenyé, nyugtalanná, feledékennyé válik, jelentkezhetnek nála alvászavarok is. A lelkiek mellett olyan testi tünetei is lehetnek a szorongásnak, mint az arc kipirulása, az izzadás, az emelkedő pulzus és a mellkasi szorító érzés, a hasmenés és a vizelési inger, az izmok folyamatos feszülése.

Menekülés helyett kezelés

Fontos, hogy a szorongást megfelelő módon kezeljék, ne alkohollal, gyógyszerekkel, tudatmódosító szerekkel próbáljanak szabadulni tőle. A megfelelő terápia már csak azért is elengedhetetlen, mert a tartós szorongás – ilyenkor már szorongásos zavarról beszélünk – egyre kilátástalanabb helyzeteket eredményezhet, hosszabb távon depresszióhoz vezethet. Emiatt van szükség arra, hogy az érintettek időben támogatást kérjenek pszichológustól, aki segíteni tudja a rossz magatartási minták felülírását, a stresszoldó módszerek elsajátítását. A pszichoterápia azt is lehetővé teszi, hogy az emberek megértsék félelmeik eredetét, és megpróbáljanak úrrá lenni rajtuk. A szorongás kezeléséhez esetenként gyógyszerekre is szükség van, ezeket pszichiáter írhatja föl indokolt esetben.

 Lektor: Faludi Viktória tanácsadó szakpszichológus, krízisterapeuta

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration