Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Amióta a közösségi média az élet részévé vált, az emberek számára természetes, hogy az eseményekről, hírekről azonnal értesülnek, nem maradnak le semmiről. A helyzet ugyanakkor az, hogy teljesen naprakésznek lenni lehetetlen, mindig megvan az esélye annak, hogy nem szerzünk tudomást a történésekről. Hogyan okozhat ez szorongást, és azzal együtt függőséget?

A FoMO az angol „Fear of Missing Out” kifejezés betűiből képzett mozaikszó, az attól való félelmet jelenti, hogy valamiről lemaradunk, valamiből kimaradunk. Egy másik definíció szerint a FoMO átható félelem attól, hogy mások tartalmas élményeket szereznek nélkülünk. A jelenség hátterében az áll, hogy a 21. század a folyamatos kommunikációról szól, mindenről azonnal értesülni akarunk, ami körülöttünk történik, a világot vagy az ismerősöket érinti. Az emiatti szorongás sokakat láncol a közösségi oldalakhoz, gyakran a való életbeli kapcsolatok kárára.

 

Fájó veszteség

Például amikor a közösségi oldalakon azt látjuk, hogy ismerőseink épp fesztiválokra járnak vagy kirándulnak, moziba van színházba mennek, külföldre utaznak, akkor kevésbé értékeljük saját élményeinket. Az ilyenkor jelentkező FoMO az elkerülhetetlen veszteség érzése, ami mindenkinél másképp jelentkezik. Vannak például, akiket a boldogság elérésében éppen az akadályoz meg, hogy folyamatosan látják és vágynak rá, saját lehetőségeiket viszont észre sem veszik, az örömteli pillanatokat nem tudják kiélvezni. Például egy utazásra csak úgy tudnak elmenni, ha arról folyamatosan posztolnak. Ugyanakkor az állandó online jelenlét miatt épp a legjobb pillanatokat nem tudják élvezni, ezáltal pedig beindul egy ördögi kör. Mindez pedig visszacsatolódik az ismerősöknél is.

 Kimaradunk valamiből?

Komoly kérdés, hogy mások boldogságától, aminek alapvetően örülnünk kellene, miért érezzük magunkat kevésbé boldognak. Azért, mert kiegyensúlyozottak és elégedettek alapvetően akkor lehetünk, ha tudjuk, hogy van kire számítanunk. A valahova tartozás emiatt számít olyan pszichológiai szükségletnek, ami nélkül nehéz létezni. Ebből adódik a FoMO okozta probléma is, hiszen ha azt látjuk, hogy mások nélkülünk is boldogok, akkor ezt azt érzést könnyen elveszthetjük. Ilyenkor az fáj, hogy kimaradtunk valamiből, ami iránt amúgy érdeklődünk. Az ettől való félelmet a közösségi portálok nagyon felerősítik, hiszen az ismerősök életeseményeit folyamatosan látjuk, ezáltal pedig azt érezzük: rengeteg élményről lemaradunk.

 

Érteni és megérteni

A FoMO érzését úgy kerülhetjük el, hogy közösségi oldalakat tudatosan használjuk, illetve ha tisztában vagyunk azzal, hogy saját életünk rendben van. Ha vannak céljaink, képességeinkkel pedig ismerjük, akkor a „lemaradunk valamiről” kérdéskör magától rendeződik. Persze akinél egzisztenciás szorongás vagy komolyabb pszichés probléma is kialakult, annak a FoMO-val megküzdéshez pszichológusi vagy pszichiáteri segítségére is szüksége lehet – viszont ilyenkor a támogatás már nem csak a közösségi oldalak miatti szorongás miatt fontos, hanem általában is.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration