Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Az ASMR videók különös hatást gyakorolnak az idegrendszerre, egyfajta relaxált állapotot idézhetnek elő, csökkenthetik a szorongást, oldhatják a stresszt. Mit jelent ez az új módszer, ami az elmúlt években terjedt el?

Az ASMR kifejezéssel a legnagyobb eséllyel a YouTube-on találkozhatunk, ilyen videókra ott bukkanhatunk. Az elnevezés az angol Autonomous Sensory Meridian Response (Autonóm Szenzoros Meridián Válasz) rövidítéséből ered, hatására csökkenhet a stressz és a szorongás. Az új módszer a koronavírus-járvány idején futott fel, amikor fontos volt, hogy az emberek otthon is hozzáférjenek olyan relaxációs eszközökhöz, amelyek enyhíthetik a szorongást. A meditáció, és mindfulness-alapú applikációk mellett ilyen lehetőség volt az ASMR, ami szenzorokon, észlelési reakciókon keresztül fejti ki hatását. Vannak, akik kizárólag relaxációs módszerként alkalmazzák ezt a módszert.

Lassúság és suttogás

Az ASMR videók suttogásra, kopogásra, lassú mozgásokra – például fésülködésre – és hasonló ingerekre épülnek, azok észlelésén keresztül idéznek elő pozitív érzelmi változást, fejtetői, tarkótáji bizsergést egyes embereknél. A módszer különlegessége, hogy a videóban szereplő személy úgy tesz, úgy viselkedik, mintha szemközt ülne a nézővel, úgymond gondoskodna róla. Ezáltal az ASMR a képernyőn keresztül is elindítja azt a folyamatot, amelyet amúgy a szociális kapcsolatok során tapasztalhatunk meg.

Az ASMR videók komoly népszerűségnek örvendenek a videómegosztón, némelyikük több milliós nézettséget is elért már. A közelmúltban magyar közösség is alakult, az oldalukon cikkeket, írásokat és természetesen hazai előadók ASMR felvételeit is elérhetünk.

Sok még a nyitott kérdés

Bár az ilyen jellegű kutatások még gyerekcipőben járnak, az ASMR nem csak a relaxációt segítheti és a stresszt csökkentheti, hanem átmeneti javulást idézhet elő a depressziónál és a krónikus fájdalomnál is. Azzal ugyanakkor tisztában kell lenni, hogy ez a módszer enyhítheti a stressz tüneteit, a személyre szabottság fontos. Ellenkező esetben a hatás ellentétes lehet, és a videók irritálhatják is az érintetteket.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration