Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

Az ASMR videók különös hatást gyakorolnak az idegrendszerre, egyfajta relaxált állapotot idézhetnek elő, csökkenthetik a szorongást, oldhatják a stresszt. Mit jelent ez az új módszer, ami az elmúlt években terjedt el?

Az ASMR kifejezéssel a legnagyobb eséllyel a YouTube-on találkozhatunk, ilyen videókra ott bukkanhatunk. Az elnevezés az angol Autonomous Sensory Meridian Response (Autonóm Szenzoros Meridián Válasz) rövidítéséből ered, hatására csökkenhet a stressz és a szorongás. Az új módszer a koronavírus-járvány idején futott fel, amikor fontos volt, hogy az emberek otthon is hozzáférjenek olyan relaxációs eszközökhöz, amelyek enyhíthetik a szorongást. A meditáció, és mindfulness-alapú applikációk mellett ilyen lehetőség volt az ASMR, ami szenzorokon, észlelési reakciókon keresztül fejti ki hatását. Vannak, akik kizárólag relaxációs módszerként alkalmazzák ezt a módszert.

Lassúság és suttogás

Az ASMR videók suttogásra, kopogásra, lassú mozgásokra – például fésülködésre – és hasonló ingerekre épülnek, azok észlelésén keresztül idéznek elő pozitív érzelmi változást, fejtetői, tarkótáji bizsergést egyes embereknél. A módszer különlegessége, hogy a videóban szereplő személy úgy tesz, úgy viselkedik, mintha szemközt ülne a nézővel, úgymond gondoskodna róla. Ezáltal az ASMR a képernyőn keresztül is elindítja azt a folyamatot, amelyet amúgy a szociális kapcsolatok során tapasztalhatunk meg.

Az ASMR videók komoly népszerűségnek örvendenek a videómegosztón, némelyikük több milliós nézettséget is elért már. A közelmúltban magyar közösség is alakult, az oldalukon cikkeket, írásokat és természetesen hazai előadók ASMR felvételeit is elérhetünk.

Sok még a nyitott kérdés

Bár az ilyen jellegű kutatások még gyerekcipőben járnak, az ASMR nem csak a relaxációt segítheti és a stresszt csökkentheti, hanem átmeneti javulást idézhet elő a depressziónál és a krónikus fájdalomnál is. Azzal ugyanakkor tisztában kell lenni, hogy ez a módszer enyhítheti a stressz tüneteit, a személyre szabottság fontos. Ellenkező esetben a hatás ellentétes lehet, és a videók irritálhatják is az érintetteket.

facebook-share Megosztás