Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Tenziós fejfájás

Tenziós fejfájás

2020. október 25.

A tenziós fejfájás a klasszikus fejfájásként elkönyvelt, migrénnél gyengébb fejfájás, amely a fej bármelyik részén jelentkezhet.

Nagyon gyakori, kevés az olyan ember, aki életében legalább néhányszor ne találkozna ezzel a problémával. A tenziós fejfájás a migrénhez és a cluster-fejfájáshoz hasonlóan elsődleges fejfájás, ami azt jelenti, hogy nem egyéb probléma áll mögötte, hanem maga a fejfájás a betegség.

Célkeresztben a környezet

A tenziós fejfájás kialakulásában az öröklött adottságok kevésbé játszanak szerepet, inkább a környezeti tényezők nyomnak sokat a latban. Ezek közül kiemelhető az elégtelen folyadékbevitel, a rendszertelen étkezés és az alváshiány. Utóbbi nagyon fontos, a pihentető, 8-9 órás alvást az Amerikai Fejfájás Társaság is kiemeli ajánlásában: bár egyéni különbségek nyilván vannak, de az ennél kevesebb alvás az emberek túlnyomó többségénél emeli a fejfájás kialakulásnak esélyét. Állhat a tenziós fejfájást hátterében fronthatás és légnyomás-változás, és akár az is, ha valaki magas hegyre autózik föl. Köztudottam hajlamosít a fejfájásra a nyaki gerinc merevsége, a nyaki izmok bekeményedése is, amit klasszikusan a számítógép előtti ülőmunka okoz. Emeli a kockázatot stressz és a sport hiánya is, főleg mert utóbbi klasszikus stresszoldó tényező.

Nem csak gyógyszer

A tenziós fejfájást elmulasztják a hagyományos fájdalomcsillapítók, ez esetben nincs szükség olyan speciális készítményekre, mint migrénnél vagy cluster-fejfájásnál. Ilyenkor egyébként – szemben az előbbi kettővel – nem szerencsés egyből gyógyszerhez nyúlni, jobb előtte meginni pár pohár vizet, bevenni egy-két magnéziumtablettát, relaxálni, friss levegőn sétálni egy picit. Minden fejfájásnál gyógyszer után kapni azért sem szerencsés, mert ha ezt hetente többször teszik, kialakulhat úgynevezett gyógyszermegvonásos fejfájás is, a fejfájás pedig éppen a gyógyszerszedés miatt lesz egyre gyakoribb. Probléma az is, hogy nem megfelelő használat mellett még a vény nélkül kapható nem-szteroid gyulladáscsökkentők is károsíthatják a májat és a vesét, okozhatnak szív- és érrendszeri problémákat. Emiatt fontos, hogy rendszeres fejfájásnál az életmódon is változtassanak, minimalizálják a probléma rizikóját. Ezt a megfelelő folyadékfogyasztás és a kielégítő alvás mindenképp segíti, ahogyan a rendszeres testmozgás is.

Lektor: dr. Bodnár Eszter belgyógyász, fejfájás-specialista

 

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration