Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Mumpsz

Mumpsz

2021. május 01.

A mumpsz fertőző betegség, jellegzetes tünete a fül környéki fájdalom, a torokfájás, a nyelési nehézségek és a szabad szemmel is jól látható duzzanat.

A mumpsz cseppfertőzéssel terjedő fertőzés, ami a fültőmirigy és a nyálmirigyek fájdalmas duzzanatával jár, lehet egy- és kétoldali is. A betegség erősen ragályos, nagy eséllyel kapják ez azok a gyerekek, akik vírusával kapcsolatba kerülnek. Emiatt volt korábban nagyon gyakori ez a betegség a kicsik körében, de amióta van ellene védőoltás, ami Magyarországon kötelező, szinte teljesen eltűnt a hazai mindennapokból. A fertőzés ellen az MMR oltás ad védelmet, ami a mumpsz mellett a kanyaró és a rózsahimlő elleni is hatékony.

Megszólal a fültőmirigy

A mumpsz tipikus tünete a fültő körüli fájdalom és duzzanat, de a fültőmirigy mellett a nyelv alatti és az állkapocs alatti nyálmirigyek is duzzadtak lesznek. A fájdalom nem csak nyomásra jelentkezik, hanem spontán is. A duzzanat szemmel is látható, az érintett gyerekek arca teltebbé, gömbölyűbbé válik. A kicsik általában is elesettek, fejfájásra, torokfájásra panaszkodnak, nyelési nehézségeik lehetnek, a lázuk viszont jellemzően nem magas. A betegség 1-2 hét alatt lezajlik, gyerekeknél ritkán alakulnak ki szövődményei. Ha a mumpsz felnőtteket érint, akkor férfiaknál gyakran társul hozzá egy- vagy kétoldali heregyulladás, ami akár nemzőképtelenséget is okozhat. Nőknél is előfordulhat petefészek-gyulladás, de az jellemzően nem okoz maradandó problémát.

Lehetnek szövődmények

A betegség diagnózisát általában a tünetek alapján, a betegek fizikális vizsgálatával állítják fel, de szövődményeknél - ilyen lehet például a hasnyálmirigy-gyulladás - szükség lehet mikrobiológiai vizsgálatra is. Ez ilyenkor azért fontos, mert a mumpsz így különíthető el biztosan egyéb kórképektől. Idegrendszeri szövődmények - például nem gennyes, magától gyógyuló agyhártyagyulladás - esetében speciális agyvíz-vizsgálatra is szükség lehet. Az ilyen jellegű komplikációk jellemzően enyhék, de ha elvétve is, vannak súlyos, akár halálos esetek is. A mumpsz után halláscsökkenés is visszamaradhat, ezért az érintett gyermeket a fölépülés után érdemes fül-orr-gégészeti vizsgálatra is elvinni.

Csak a tünetek enyhíthetők

A mumpsznak nincs külön gyógyszere, kezelésekor csak fájdalom- és gyulladáscsökkentők, lázcsillapítók jöhetnek szóba. A fültőmirigy gyulladása emellett borogatással is enyhíthető, de komolyabb gyógyszerek - például szteroid gyulladásgátlók - csak akkor alkalmazhatók, ha szövődmény, így agyhártyagyulladás alakul ki. Az mumpsz elleni oltás elsősorban azért fontos, mert megelőzhetők vele az ilyen jellegű problémák.

Lektor: dr. Kádár János immunológus, infektológus, belgyógyász főorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration