Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Hiperkoleszterinémia

Hiperkoleszterinémia

2020. október 09.

A hiperkoleszterinémia magas koleszterinszintet jelent, a probléma a zsíranyagcsere zavarai közé tartozik.

A gondot az úgynevezett non-HDL-koleszterin túlzottan magas szintje okozza, ebbe tartozik az LDL-koleszterin, illetve a többi „rossz” koleszterin is, például a VLDL. Ezek játszanak szerepet abban, hogy a koleszterin az erek falában lerakódva érelmeszesedést okoz. A HDL-koleszterin ezzel ellenkezőleg hat: összegyűjti és a májba szállítja a keringésben lévő, illetve lerakódott koleszterineket. A non-HDL-koleszterin szintjének emelkedése gyakran jár együtt triglicerid-szintek emelkedésével, része lehet az úgynevezett metabolikus szindrómának is. Ezt a betegséget több kóros anyagcsere-folyamat jellemzi.

A gének is számítanak

A magas koleszterinszinttel rendelkező betegek többsége familiáris hiperkoleszterinémiában szenved. Ez a forma több génhez kötötten öröklődik, de jelentkezésben az örökletes tényezők mellett szerepet játszanak életmódbeli és környezeti tényezők is. Állhatnak a magas koleszterinszint mögött egyéb okok is. Egyik enyhe eltérésekkel járó formája például a túlzott zsírterhelés miatt alakul ki, oka az étrendben – állati zsírokban, tojásban gazdag táplálkozásban –, életvitelben keresendő. Furcsa, de a kóros soványság, az anorexia is magas koleszterinszinttel jár. Másodlagosan gyógyszerek mellékhatása miatt, egyéb betegségek kapcsán is kialakulhat hiperkoleszterinémia. Ilyen például az elhízás, a nem megfelelően kezelt cukorbetegség és az alkoholizmus. Egyes vesebetegségek, a pajzsmirigy alulműködése, epepangás is okozhat emelkedett koleszterinszintet.

Tünet mellett szövődmény

A hiperkoleszterinémiát alapvetően a vér koleszterinszintjének emelkedése jelzi, de vannak egyéb tünetek is. Jelentkezhetnek például sárgás, a bőr felületéről kiemelkedő elváltozások, elsősorban a szemhéjakon, az Achilles-ínon vagy az ujjfeszítő izmok inain, az ujjak közötti hajlatokban, a térden és a könyökön. Mivel a magas koleszterinszint érelmeszesedésre hajlamosít, szövődményként kiemelendő a stroke, a szívinfarktus, valamint a perifériás artériák érszűkülete.

Fontos az életmód

A magas koleszterinszint kezelése gyógyszeresen történik, de mellette nagyon fontos a megfelelő életmód és étrend. Fontos, hogy az elfogyasztott táplálék kevesebb, mint 30 százaléka legyen csak zsír, a telítetlen zsírok aránya pedig növekedjen. Fontos a megfelelő rostbevitel, aminek jótékony hatása van az anyagcserére. Figyelni kell a testsúlyra is, szükség esetén diétázni kell. Azt ugyanakkor tudni kell, hogy diétával maximum csak 5-10 százalékos összkoleszterin-szint csökkenés érhető el, ennél jelentősebb mértékben csak a trigliceridek mennyisége csökkenthető pusztán az étrenddel.

Ha a hiperkoleszterinémia hátterében valamilyen alapbetegség áll, fontos annak megfelelő kezelése is. A terápiának ideális esetben része a rendszeres, heti 4-5 alkalommal megejtett testmozgás. Fontos, hogy a választott sport emelje a pulzust, és legalább 20-30 percig tartson.

Lektor: dr. Szirmák Eszter kardiológus főorvos

 

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration