Vörös rizzsel csökkenthető a koleszterinszint
4 perc olvasás - 2018. augusztus 29.
A vörös rizs rendszeres, napi szintű fogyasztásával jelentősen csökkenthető a koleszterinszint.
David Becker amerikai szakorvos azt tapasztalta, hogy azon betegeinek egy része, akik a mellékhatások miatt nem szedik a koleszterinszint csökkentésére szolgáló sztatinokat, mégis normális koleszterinszinttel bírnak. Kiderült, hogy ezek a betegek a vörös rizs fogyasztásával voltak képesek kordában tartani koleszterinszintjüket. Becker és munkacsoportja ezért megvizsgált 62 olyan beteget, aki a sztatin okozta izomfájdalmak miatt hagytak fel a kezeléssel. A vizsgált betegek egyik fele naponta 1800 milligramm vörös rizst evett az egyébként is igen egészséges, mediterrán étrend részeként, a többiek fél éven keresztül csak a mediterrán diétát követték, vörös rizs nélkül. Valamennyien rendszeres testmozgást végeztek és relaxációs kezelést is kaptak. A vörös rizst fogyasztó csoportba tartozó személyek „rossz” LDL-koleszterinszintje már három hónap után jelentősen alacsonyabb lett, mint a másik csoport tagjaié.
A koleszterincsökkentés legjobb módja, ha telítetlen zsírsavakban gazdag ételeket eszünk, azaz mellőzzük a zsíros húsokat, a süteményeket, a kelt tésztákat. A rostdús élelmiszerekről több kutatás is bizonyította, hogy hozzájárulnak a koleszterinszint csökkentéséhez, emellett teltségérzetet is okoznak, így nem kell annyit ennünk. Reggelire érdemes teljes kiőrlésű gabonákat, zabkását vagy müzlit enni, ebédre pedig hüvelyeseket. Sok rost található emellett a zöldségekben és a gyümölcsökben és a barna rizsben is.
Nem minden zsiradék ártalmas azonban, így az Omega-3 zsírsavaknak például szív- és érrendszert védő hatásaik is vannak, és segítik csökkenteni a káros LDL-koleszterin, illetve a trigliceridek szintjét. Emellett az agyunknak, a bőrünknek és az érzékszerveinknek is jót tesznek. Az Omega-3 zsírsavak nagyszerű forrása a hering, a lazac, a makréla vagy a szardínia. Az avokádóban több olyan vegyület is található, amelyek hatékonyan csökkentik a magas koleszterinszintet. A fokhagyma szintén jó koleszterincsökkentő, emellett javítja a szervezet ellenálló képességét, vértisztító hatású, segít megelőzni a vérrögöket, és csökkenti a vérnyomást. Az olajos magvak, diófélék, például a mandula, a kesudió vagy a dió nemcsak egészséges zsírokban gazdagok, de olyan mikrotápanyagokat is tartalmaznak, amelyeknek nagy szerepül van a szív egészségének megőrzésében, például magnéziumot és az E-vitamint. Az olajos magvakat fogyasztók körében kevesebb a szív- és érrendszeri megbetegedés.
Az áfonya a benne lévő pterosztilbén nevű vegyület miatt a gyógyszerekkel összemérhető mértékben képes csökkenteni a koleszterinszintet, ráadásul jóval kevesebb mellékhatása van. Korábbi kutatások azt is bizonyították, hogy az áfonyában lévő antioxidánsok a rossz koleszterinszintet igen hatékonyan csökkentik. Az olívabogyó és az olívaolaj a bennük lévő telítetlen zsírsavak által védenek a cukorbetegség és a szívbetegségek ellen, valamint csökkentik a rossz, és növelik a jó koleszterin szintjét. A lenmag és lenmagolaj a szakemberek szerint védik a szívet és javítják a koleszterinszintet. A jó minőségű szójatermékek önmagukban ugyan nem csökkentik a koleszterinszintet, de a zsíros húsokat helyettesítve mindenképpen egészséges fehérjeforrást biztosítanak. A leveles zöldségek, például a spenót rendkívül rostdúsak, emellett sok bennük a koleszterinszintet csökkentő, lutein nevű karotinoid, amely gyulladásgátló hatása révén segít megelőzni a szívbetegségek kialakulását is. A tengeri alga Omega-3 zsírsavakban, ezáltal csökkenti a koleszterinszintet. A spárga alacsony kalóriatartalmú, A-vitaminban gazdag, koleszterincsökkentő. A cukkini, a paradicsom szintén sikeresen felveszi a harcot a koleszterinnel. A sovány csirke- és pulykahús, valamint az őz- és a vadhús is elsőrangú helyen szerepel a koleszterincsökkentő ételek listáján, ahogyan a vörösbor is.
Írta: Kármán Nikola
Belépést követőn 6 hónapig nem kell újra bejelentkezned. Bármikor törölheted a fiókod.