Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Alma+ alkalmazás Töltsd le te is és próbáld ki
azonnali kedvezményeinket!
App qr code

Bár a koleszterinszintünkre mindig oda kell figyelni, az ősz beálltával jól tesszük, ha előnyben részesítjük azokat az ételeket, amelyek nem növelik, vagy éppen csökkentik ezt az értékünket.  

Magas koleszterinszintet okozhatnak a hideg evszakok 16 9

A koleszterinszint az évszaktól függően is változik, a téli hónapokban kissé emelkedik, melegben pedig inkább csökken.A téli hónapokban a nyáriakhoz viszonyítva a koleszterinszint emelkedése nagy valószínűséggel a télen jellemző mozgásszegényebb életmód és a zsíros ételek gyakoribb fogyasztása tehető felelőssé - állítják amerikai szakemberek. Korábbi vizsgálatokból már kiderült, hogy a szívinfarktusok és a szívbetegségre visszavezethető halálesetek száma a téli hónapokban megemelkedik, ezért ezúttal azt vizsgálták, hogy vajon a koleszterinszint is mutat-e hasonló ciklikus ingadozást. A magas koleszterinszint ugyanis növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A több mint 2,8 millió amerikai felnőtt bevonásával végzett vizsgálatból az derült ki, hogy a hidegebb hónapokban jellemzően magasabbak a rossz koleszterin értékek, mint nyáron. Az eredmény ráadásul egybevág több korábbi, kisebb mintán végzett kutatás megállapításaival, és felveti annak a kérdését, hogy mi állhat a jelenség hátterében. A kutatók szerint a probléma kiváltó oka a téli időszakban elfogyasztott zsíros ételek és a lustaság. Ilyenkor ugyanis kevesebbet mozgunk, szeretünk több időt a meleg szobában tölteni, ráadásul gyakrabban kívánjuk a zsírosabb, tartalmasabb ételeket is, mint a 30 fokos melegben. A hideg hónapokban ráadásul kevesebb napfény éri a bőrünket, és a szervezet D-vitamin-szintje is alacsonyabb, és ezt már korábban összefüggésbe hozták a "jó" és a "rossz" koleszterinszint arányával.

A koleszterinre természetesen szüksége van a szervezetnek, de csak megfelelő mennyiségben. A túl magas koleszterinszint ugyanis súlyos károkat okozhat az egészségünkben. Ha túl sok koleszterin van a szervezetünkben, akkor ez lerakódhat az érfalakon, úgynevezett plakkokat képezve. A plakkok leszűkítik a vérereket, és teljesen el is zárhatják az áramló vér útját, ez pedig agyvérzést vagy szívinfarktust is okozhat. A koleszterincsökkentés legjobb módja, ha telítetlen zsírsavakban gazdag ételeket eszünk, azaz mellőzzük a zsíros húsokat, a süteményeket, a kelt tésztákat. A rostdús élelmiszerekről több kutatás is bizonyította, hogy hozzájárulnak a koleszterinszint csökkentéséhez. Reggelire érdemes teljes kiőrlésű gabonákat, zabkását vagy müzlit enni, ebédre pedig hüvelyeseket. Sok rost található emellett a zöldségekben és a gyümölcsökben és a barna rizsben is. 

Nem minden zsiradék ártalmas azonban, így az omega-3 zsírsavaknak például szív- és érrendszert védő hatásaik is vannak, és segítik csökkenteni a káros LDL-koleszterin, illetve a trigliceridek szintjét. Emellett az agyunknak, a bőrünknek és az érzékszerveinknek is jót tesznek. Az omega-3 zsírsavak nagyszerű forrása a hering, a lazac, a makréla vagy a szardínia. Az avokádóban több olyan vegyület is található amelyek hatékonyan csökkentik a magas koleszterinszintet. A fokhagyma szintén jó koleszterincsökkentő, emellett javítja a szervezet ellenálló képességét, vértisztító hatású, segít megelőzni a vérrögöket, és csökkenti a vérnyomást. Az olajos magvak, diófélék, például a mandula, a kesudió vagy a dió nemcsak egészséges zsírokban gazdagok, de olyan mikrotápanyagokat is tartalmaznak, amelyeknek nagy szerepül van a szív egészségének megőrzésében, például magnéziumot és az E-vitamint. Az olajos magvakat fogyasztók körében kevesebb a szív- és érrendszeri megbetegedés.

Az áfonya a benne lévő pterosztilbén nevű vegyület miatt a gyógyszerekkel összemérhető mértékben képes csökkenteni a koleszterinszintet. Korábbi kutatások azt is bizonyították, hogy az áfonyában lévő antioxidánsok a rossz koleszterinszintet igen hatékonyan csökkentik. Az olívabogyó és az olívaolaj a bennük lévő telítetlen zsírsavak által védenek a cukorbetegség és a szívbetegségek ellen, valamint csökkentik a rossz, és növelik a jó koleszterin szintjét. A lenmag és lenmagolaj védik a szívet és javítják a koleszterinszintet. A jó minőségű szójatermékek önmagukban ugyan nem csökkentik a koleszterinszintet, de a zsíros húsokat helyettesítve mindenképpen egészséges fehérjeforrást biztosítanak. A leveles zöldségek, pédául a spenót rendkívül rostdúsak, emellett sok bennük a koleszterinszintet csökkentő, lutein nevű karotinoid, amely gyulladásgátló hatása révén segít megelőzni a szívbetegségek kialakulását, de rendkívül jó hatással van a szem egészségére is. A tengeri alga omega-3 zsírsavakban gazdag, ezáltal hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet.  A sovány csirke- és pulykahús, valamint az őz- és a vadhús is elsőrangú helyen szerepel a koleszterincsökkentő ételek listáján, ahogyan a vörösbor is.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration
Patikus az applikációt alánlja az ügyfélnek
Patikai ajánlásra érkeztél? Add meg patikai ajánló kódod a részvételhez.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam porta lorem quam, id vestibulum nibh pulvinar et. Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere