Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Mélyvénás trombózis

Mélyvénás trombózis

2020. október 09.

Akkor beszélünk mélyvénás trombózisról, ha a mélyen fekvő vénákban – jellemzően a lábszár vénájában – vérrög alakul ki.

Ennek legjellegzetesebb tünete az alsó lábszár járásra fokozódó fájdalma, valamint az, hogy a láb duzzadt, kékesen elszíneződik. Az érintett terület bőrfelülete a gyulladás miatt meleg lesz, mellette be is dagad. Tipikus panasz az is, hogy a lábfej hátrafeszítése térdhajlatban jelentkező erős fájdalmat eredményez. Létezik néma trombózis is, ami tünet nélkül alakul ki, és csak évekkel később utal rá lábszárödéma, visszértágulat, a bokatájék megkeményedése és elszíneződése.

Jönnek a vérrögök

Mélyvénás trombózis alapvetően háromféle okból alakulhat ki. Az egyik az érfal sérülése, ami bármilyen gyulladás, külső behatás vagy sugárkezelés miatt bekövetkezhet. Ennek hatására az érfalból jelentős mennyiségű véralvadási faktor szabadul fel, aminek következtében a sérülés helyén összetapadnak, akadályt képeznek a vérlemezkék. A másik ok a vérkeringés lassulása, ami klasszikus esetben hosszas fekvés miatt alakul ki, vagy például azért, mert a sérült vagy operált végtagot tartósan rögzítik. A harmadik ok a véralvadékonyság fokozódása, aminek főképp a dohányzás és a fogamzásgátlók szedése kedvez. A vörösvérsejtek túltermelése szintén fokozza a vér alvadékonyságát. A mozgásszegény életmód még egészséges embereknél is emeli a trombózis rizikóját. A kockázat azoknál különösen nagy, akik túlsúllyal küzdenek, valamilyen krónikus gyulladásos betegségben, daganatos betegségben vagy véralvadási zavarban szenvednek.

Viszlát, trombózis?

A trombózis kezelésének célja mindig a véráramlás helyreállítása, a lépések ennek érdekében történnek. Alkalmaznak például gyógyszereket, amelyek gátolják a vérrög növekedését, támogatják, hogy a szervezet saját vérrögoldó rendszere „eltakaríthassa” azokat. Az érintetteknek szigorú ágynyugalomra van szükségük egészen addig, amíg a már kialakult vérrög fel nem oldódik fel. Ez azért elengedhetetlen, hogy a vérrög ne szakadjon le, és ne okozzon például tüdőembóliát. Fontos, hogy a gyógyulófélben lévő betegek lábát rugalmas pólyával betekerjék és felpolcolják, lévén a vénás keringést az is segíti. Az érintetteknek néhány hónapig véralvadásgátló gyógyszert is kapniuk kell, a természetes folyamatokat az is segíti. A kezeléssel párhuzamosan laboratóriumi vizsgálatokkal rendszeresen nézik a véralvadási paraméterek alakulását is. Mivel a vénák a trombózist követően nem gyógyulnak meg, csak a panaszok szűnnek meg, az újabb trombózis megelőzése érdekében fontos a rugalmas harisnyanadrág, illetve zokni viselése, mert így a vénák összeszorított állapotban maradnak. Esetfüggő, hogy szükség van-e tartósan véralvadásgátlók alkalmazására.

Lektor: dr. Szirmák Eszter kardiológus főorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration