Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Bár az étrend-kiegészítők többsége az egészség megőrzését szolgálja, nem szerencsés önhatalmúlag szedni őket gyógyszerek mellett. Melyek a veszélyes kombinációk, és miért jó a párosításokról orvossal, gyógyszerésszel is egyeztetni?

Sok olyan étrend-kiegészítő van, ami nem egyeztethető össze egyes gyógyszerekkel, mellettük vagy egyáltalán nem szabad alkalmazni, vagy csak több órás kihagyással lehet bevenni. Például ha vashiányos vérszegénység miatt vaspótlásra van szükség, akkor az ilyen gyógyszerek mellé nem szabad magnéziumot szedni, az ugyanis gátolja a vas felszívódását. A kölcsönhatások miatt kerülni kell a savcsökkentőkkel, antibiotikumokkal, hormonkészítményekkel, illetve a pajzsmirigy-problémákra felírt gyógyszerekkel történő egyidejű bevételt is, ott ugyanis azok hatása gátlódhat a vas miatt. Ilyen esetekben a készítmények alkalmazása között minimum kétórás szünetet kell tartani.

 

Célkeresztben a gyógynövények

A kutatások komoly interakciós kockázatot tártak föl egyes gyógyszerek és az orbáncfű, a páfrányfenyő, a ligetszépe és a halolaj között is, de hasonló a helyzet a lenmaggal, a borsmentával, a bíbor kasvirággal, a galagonyával és a zöld tea készítményeivel is. Ezeket csak órákkal a gyógyszerek bevétele előtt, illetve után szabad alkalmazni, használatukról pedig eleve jobb orvossal vagy gyógyszerésszel egyeztetni. Súlyos betegségeknél bármilyen vitamin vagy gyógynövényes készítmény alkalmazásáról konzultálni kell szakemberrel.

Mindenről egyeztetni

Ez azért fontos, mert a gyógyszerekkel sokszor a legártatlanabbnak hitt készítmények is összeférhetetlenek. Aki például véralvadásgátló-terápiát kap, annak általában nem szabad ginkgo készítményeket szednie, míg pitvarfibrillációnál és szívelégtelenségnél a ginzenget kell mellőzni. Ez a két gyógynövény egyes pszichiátriai gyógyszerekkel is összeegyeztethetetlen. Emellett a ginzeng a diabétesz-terápiánál is ellenjavallott lehet, olyankor kerülni kell az útifűkészítményeket is. A növényi nyugtatók, így a valeriána- és a komlókészítmények egyebek mellett a béta-blokkolókkal és az epilepszia-gyógyszerekkel léphetnek kölcsönhatásba. Sok olyan gyógyszer is van – például egyes koleszterinszint-csökkentők és a véralvadásgátlók –, amelynél a fokhagymakapszulák okozhatnak gondot, így azokat is csak elővigyázatosan szabad alkalmazni.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration