Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Szívelégtelenség

Szívelégtelenség

2020. október 09.

Akkor beszélünk szívelégtelenségről, ha a szívből percenként pumpált vér mennyisége nem biztosítja a test normális oxigén- és tápanyagszükségletét.

Ez olyan súlyos állapot, amelynek számos tünete lehet. Utalhat rá általános gyengeség, kisebb terhelésre jelentkező fáradtság, étvágytalanság, hirtelen hízás, szabálytalan szívverés, ödéma és folyamatos köhögés. Ezeket a panaszokat részben az okozza, hogy a szervezetnek számos lehetősége van a szívelégtelenség kompenzálására. Az egyik megoldás az adrenalin és a noradrenalin termelése, ami növeli a pulzusszámot. Ez azért előnyös, mert a magasabb pulzus – ami az egységnyi időre jutó szívverések számának növekedését jelenti – képes ellensúlyozni az egyszeri összehúzódás alatt kipumpált kevesebb vér mennyiségét. Hasonló korrigáló mechanizmus a só- és vízvisszatartás, amivel a szervezet a keringő vér mennyiségét növeli, ezáltal javítva a keringést. Viszont ez is csak látszatmegoldás, mert amikor az átmeneti teljesítményfokozódást követően a folyadékfelesleg kilép a keringésből, és különböző testrészeken gyűlik össze, ödéma alakul ki, ami nagyon kellemetlen.

Okok garmadája

A szívelégtelenség a legtöbb esetben krónikus, lassan kialakuló betegség. Elég gyakori, a 65 év felettieknek mintegy 10 százalékát érinti. Megjelenésének számos betegség kedvez, így például a magas vérnyomás, a koszorúér-betegség és a szívbillentyűk betegségei. A miokarditisz néven emlegetett, baktérium vagy vírus által okozott szívizomgyulladása is okozhat szívelégtelenséget, de árthat a szívizomnak egyebek mellett a diabétesz, a túlműködő pajzsmirigy és a túlsúly is. A szívelégtelenség kialakulásának rizikóját emeli a rendszeres alkoholfogyasztás és a genetikai hajlam is.

Mindig figyelni

Az orvosok akkor gyanakodnak szívelégtelenségre, ha a jellegzetes panaszok mellett gyenge és gyakran szapora pulzust mérnek, a vérnyomás pedig alacsony. Árulkodók a kóros szívhangok egyes fajtái, a megnagyobbodott szív, a duzzadt nyaki vénák, a megnagyobbodott máj, a gyors súlynövekedés, a duzzadt has vagy láb. Tipikus jel az is, ha a mellkasröntgenen megnagyobbodott szív, a tüdőben pedig összegyűlt folyadék látható. A szív teljesítőképessége echokardiográfiával és elektrokardiográfiával (EKG) egyértelműsíthető.

A már kialakult szívelégtelenség élethosszig tartó kezelést igényel, amelynek alapja a gyógyszerek mellett a megfelelő életmód. Ennek részeként figyelni kell a pulzusszámot emelő rendszeres testmozgásra és a dohányzás elhagyására, mellette pedig ajánlott a mediterrán diéta. Nagyon fontos a sófogyasztás korlátozása is, mert a sok só vízvisszatartást okozhat.

Lektor: dr. Szirmák Eszter kardiológus főorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration