Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Szívelégtelenség

Szívelégtelenség

2020. október 09.

Akkor beszélünk szívelégtelenségről, ha a szívből percenként pumpált vér mennyisége nem biztosítja a test normális oxigén- és tápanyagszükségletét.

Ez olyan súlyos állapot, amelynek számos tünete lehet. Utalhat rá általános gyengeség, kisebb terhelésre jelentkező fáradtság, étvágytalanság, hirtelen hízás, szabálytalan szívverés, ödéma és folyamatos köhögés. Ezeket a panaszokat részben az okozza, hogy a szervezetnek számos lehetősége van a szívelégtelenség kompenzálására. Az egyik megoldás az adrenalin és a noradrenalin termelése, ami növeli a pulzusszámot. Ez azért előnyös, mert a magasabb pulzus – ami az egységnyi időre jutó szívverések számának növekedését jelenti – képes ellensúlyozni az egyszeri összehúzódás alatt kipumpált kevesebb vér mennyiségét. Hasonló korrigáló mechanizmus a só- és vízvisszatartás, amivel a szervezet a keringő vér mennyiségét növeli, ezáltal javítva a keringést. Viszont ez is csak látszatmegoldás, mert amikor az átmeneti teljesítményfokozódást követően a folyadékfelesleg kilép a keringésből, és különböző testrészeken gyűlik össze, ödéma alakul ki, ami nagyon kellemetlen.

Okok garmadája

A szívelégtelenség a legtöbb esetben krónikus, lassan kialakuló betegség. Elég gyakori, a 65 év felettieknek mintegy 10 százalékát érinti. Megjelenésének számos betegség kedvez, így például a magas vérnyomás, a koszorúér-betegség és a szívbillentyűk betegségei. A miokarditisz néven emlegetett, baktérium vagy vírus által okozott szívizomgyulladása is okozhat szívelégtelenséget, de árthat a szívizomnak egyebek mellett a diabétesz, a túlműködő pajzsmirigy és a túlsúly is. A szívelégtelenség kialakulásának rizikóját emeli a rendszeres alkoholfogyasztás és a genetikai hajlam is.

Mindig figyelni

Az orvosok akkor gyanakodnak szívelégtelenségre, ha a jellegzetes panaszok mellett gyenge és gyakran szapora pulzust mérnek, a vérnyomás pedig alacsony. Árulkodók a kóros szívhangok egyes fajtái, a megnagyobbodott szív, a duzzadt nyaki vénák, a megnagyobbodott máj, a gyors súlynövekedés, a duzzadt has vagy láb. Tipikus jel az is, ha a mellkasröntgenen megnagyobbodott szív, a tüdőben pedig összegyűlt folyadék látható. A szív teljesítőképessége echokardiográfiával és elektrokardiográfiával (EKG) egyértelműsíthető.

A már kialakult szívelégtelenség élethosszig tartó kezelést igényel, amelynek alapja a gyógyszerek mellett a megfelelő életmód. Ennek részeként figyelni kell a pulzusszámot emelő rendszeres testmozgásra és a dohányzás elhagyására, mellette pedig ajánlott a mediterrán diéta. Nagyon fontos a sófogyasztás korlátozása is, mert a sok só vízvisszatartást okozhat.

Lektor: dr. Szirmák Eszter kardiológus főorvos

Megosztás