Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Arcüreggyulladás

Arcüreggyulladás

2020. október 25.

Az egyszerű nátha szövődményeként kialakuló arcüreggyulladás, vagy más néven orrmelléküreg-gyulladás az ősztől tavaszig tartó időszak egyik leggyakoribb betegsége.

 Az ilyenkor begyulladó orrmelléküregek a homlok orr feletti részén, az orrnyereg két oldalán, valamint a szemek alatt helyezkednek el. Ezek levegővel telt üregek, amelyeket nyálkahártya bélel, és amely az orrnyálkahártyához hasonlóan megduzzad a felső légúti fertőzések miatt. Bár ilyen probléma bárkinél jelentkezhet, az orrsövényferdülés és az orrpolip kifejezetten hajlamosít rá. Ennek oka, hogy ezek szűkítik a melléküregek kivezető nyílását, így azok nem tudnak megfelelően szellőzni, a felgyülemlő váladék, nyák sem tud jól kiürülni. Gyerekeknél a megduzzadt orrmandula, és a nem megfelelő orrfújás is lehet hajlamosító tényező. A rizikót az allergiás nátha is fokozza.

Bent ragad a váladék

Maga az arcüreg főképp akkor okoz panaszokat, ha a benne felgyülemlő váladék a kivezetőnyílás lezáródása miatt nem tud kiürülni az orr felé. Ennek tünete szem-, arc-, orr- és homloktáji fájdalom, nyomásérzékenység és váladékcsorgás, orrdugulás és nehezített légzés, csökkent szaglás és ízérzés lehet. Jelentkezhet emellett láz és köhögés is. A bakteriális arcüreggyulladásnak látványos tünete, hogy míg egyszerű vírusos náthánál az orrváladék hígabb állagú és átlátszó, addig ilyen esetekben nagy mennyiségű, sűrű, zöldes vagy sárgás színű. Ilyenkor sokkal nehezebb az orrfújás is, a betegek azt érezhetik, hiába fújják az orrukat, az orrjáratok nem leszek teljesen tiszták.

Csökkenjen a duzzanat

Az arcüreggyulladás kezelésének célja, hogy csökkenjen az orrmelléküreg nyálkahártyájának duzzanata, és ezáltal helyreálljon az orr-rés, a melléküregek szellőzése. Kulcskérdés a váladéktermelődés csökkentése is. Ha a fertőzés bakteriális, akkor a gyógyulás érdekében antibiotikumra is szükség lehet, de ha vírusos, elegendők az orrszprék. Azok használatát infralámpa alkalmazásával is ki lehet egészíteni. Ezek azért hasznosak, mert hatásukra megnyílnak a melléküregek, csökken a gyulladás. Nagyon jó hatású az izotóniás vagy hipertóniás sóoldattal való orröblögetés is, érdemes ilyen eszközt is beszerezni.

Lektor: dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész és foniáter szakorvos

 

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration