Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A maszkviselés ellen tiltakozók egyik kedvelt érve, hogy a maszk alatt elfogy az oxigén, a saját kilélegzett szén-dioxidunkat lélegezzük vissza, ez pedig ártalmas lehet. De vajon megállja a helyét ez az érvelés?

Ha józan ésszel belegondolunk, a maszkellenesek egyik legnépszerűbb érve már a kezdet kezdetén megbukik. Ha a hosszas maszkviselés, és az agy nem megfelelő oxigénellátása miatt valóban koncentrációs zavar és fejfájás alakulna ki, az orvosok aligha tudnának hosszú órákig, teljes odafigyelés mellett maszkban műteni. Ezt demonstrálta az az ír orvos, aki szintén olvasta az erről szóló álhíreket az interneten, és bizonyítani akarta: a maszkban semmivel sem lesz rosszabb a szervezet oxigén-ellátása, mint maszk nélkül.

Dr. Maitiu O Tuathail dublini orvos videón rögzítette, ahogy sorra helyezi az arcára a sebészi maszkokat. A művelet közben az ujjára helyezett pulzoximéter folyamatosan monitorozta a véroxigén-szintjét. A doktor végül hat maszkot vett fel egymás fölé, és a véroxigén-szintje még ekkor sem ment 98 százalék alá, ami teljesen normálisnak tekinthető.

A való életben pedig aligha hord bárki is hat darab sebészi maszkot egymás fölött. A leggyakrabban egy sebészi maszkot vagy egy textilmaszkot viselnek az emberek, ami az orvos kísérletében szereplő hatnál biztosan jobban átereszti a levegőt. Vagyis oxigénhiánytól aligha kell bárkinek is tartania, miközben a mindennapi tevékenységeit végzi a maszkban.

És bár a járvány kezdetén valóban egymásnak ellentmondó információk érkeztek azzal kapcsolatban, kell-e az egészséges embereknek maszkot viselniük, mára egyre több a bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a maszkviselés igenis segít lassítani a vírus terjedését. A New England Journal of Medicine egy nemrég megjelent cikke azzal a feltételezéssel is előállt nemrég, hogy mivel a maszk csökkenti a szervezetbe jutó vírusrészecskék számát, ahhoz is hozzájárul, hogy minél többen maradjanak tünetmentesek azok közül is, akik már megfertőződtek a koronavírussal, tehát erről az oldalról is enyhíti a járvány lefolyását.facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration