Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Az utóbbi időszak egyik divatos élelmiszerpiaci trendje az úgynevezett fekete élelmiszerek (például fekete fagylalt, fekete pizza) megjelenése. Aktívszén-tartalmuk miatt az ilyen élelmiszereknek méregtelenítő hatást is tulajdonítanak, de szakértők arra figyelmeztetnek: ez nem igaz, sőt...

Az utóbbi időszak egyik divatos élelmiszerpiaci trendje az úgynevezett fekete élelmiszerek (például fekete fagylalt, fekete pizza) megjelenése. Színük többnyire aktív szén, vagy ritkábban más élelmiszer-színezékek hozzáadásával érhető el. Aktívszén-tartalmuk miatt az ilyen élelmiszereknek méregtelenítő hatást is tulajdonítanak, például a fekete smoothie-knak. A szokatlan szín felkelti a fogyasztók érdeklődését: egyeseknél averziót, másoknál fogyasztási kedvet vált ki.

Az E 153 (növényi szén) egyes élelmiszereknél a kívánt hatás eléréséhez engedélyezett („quantum satis”) élelmiszer-adalékanyag. Ez azt jelenti, hogy csak feltétlenül szükséges mennyiségben lehet felhasználni, és vannak élelmiszerek, amelyekhez nem használható, továbbá hozzáadása nem leplezheti el az élelmiszernek a fogyasztó számára kedvezőtlen tulajdonságait, például a romlást.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint azonban az aktívszén-tartalom hosszú távú fogyasztás esetén hiányállapotok kialakulásához vezethet, gyógyszert szedőknél pedig akut egészségkárosodást idézhet elő. Az elfogyasztott aktív szén az emésztőrendszerben nagy hatékonysággal köt meg különböző molekulákat, és számolni kell azzal, hogy nem csupán a méreganyagokat, hanem számos, a szervezet számára fontos vegyületet, így például vitaminokat és gyógyszermolekulákat (például fogamzásgátlók, szívgyógyszerek hatóanyagai) is.

Mivel az aktív szenet tartalmazó élelmiszerek nagy mennyiségű fogyasztása a gyógyszerhatás csökkenése miatt káros lehet a gyógyszerszedőkre, valamint hosszú távon akár az egészséges embereknél is hiányállapotok kialakulásához vezethet, a szakértők senkinek sem javasolják a fekete színű élelmiszerek túlzott mértékű vagy rendszeres fogyasztását.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration