Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

A nyár egyik legjobb programja a grillparti. Néhány alapszabályt azonban be kell tartani ahhoz, hogy se ételmérgezés, se baleset ne tehesse tönkre a jó hangulatú estét.

Jó társaságban finom ételeket fogyasztani a szabadban, mégpedig úgy, hogy zsúfolt helyre se kell menni hozzá – ezt kínálja egy jól szervezett grillparti. Ráadásul a legtöbb grillezett étel és a hozzá kínált saláta egészséges és nem hizlaló étel, így a diétát sem kell felborítani a parti miatt. 


Ám néhány alapvető szabályt mindenképp tiszteletben kell tartanunk ahhoz, hogy a grillparti valóban a felhőtlen szórakozás helye legyen, és ne egy csúnya ételmérgezés vagy baleset melegágya. Lássuk, mire érdemes ügyelni.

Helyezzük el okosan a grillsütőt!

A grillsütőt lehetőleg a háztól és az éghető anyagoktól távol, amennyire csak lehet, szélvédett helyen állítsuk fel. Tartsuk távol tőle a szaladgáló gyerekeket, és ne hagyjuk felügyelet nélkül. Egy flakon víz mindig legyen a közelben, arra az esetre, ha netán valami lángra kapna, és a grillezés végén is locsoljuk le a parazsat.

Ügyeljünk a hűtésre!

A melegben gyorsabban szaporodnak az ételmérgezést okozó baktériumok. Épp ezért fontos, hogy a romlandó ételeket, különösen a húsokat a sütés előtt szinte az utolsó pillanatig a hűtőben tartsuk. A húsokat a hozzájuk illő zöldségekkel együtt felhúzhatjuk a nyársakra, de ezután is tegyük vissza a hűtőbe, lehetőleg lefedve.

Ne tároljunk mindent egyben!

A különböző élelmiszerek elkülönítése is nagyon fontos. A salátához való zöldséget ne azzal a késsel, azon a deszkán szeleteljük, ahol a húsokat előkészítettük. A páclevet is tartsuk távol minden olyan élelmiszertől, ami nem kerül a sütőre, hiszen a pácolás során belekeveredhetett a nyers hús leve. A salátát, a kenyeret, az édességeket pakoljuk el a nyers húsok közeléből.

Süssük át!

Figyeljünk rá, hogy a grillezés során minden alaposan átsüljön, de lehetőleg ne égjen meg. A legjobb a faszén parazsán sütni, így az ételek ne rögtön begyújtás után kerüljenek a grillre - már csak azért sem, mert a begyújtáshoz használt folyadékból az első percekben olyan gőzök szabadulhatnak fel, amelyek jobb, ha nem szívódnak fel az ételbe. A húsokat szeleteljük, klopfoljuk vékonyra, hogy a belsejük is át tudjon sülni.

Figyeljünk a tisztaságra!

A kézmosás fontosságáról nem lehet eleget beszélni, mielőtt ételhez nyúlnánk, alaposan tisztítsuk meg a kezünket. A szabadban levő ételeket mindig takarjuk le, nehogy beszennyezzék őket a rovarok. Az eszközök tisztításához is legyen kéznél papírtörlő, víz – a legjobb, ha a használt eszközök a lehető leghamarabb a mosogatóba kerülnek.

facebook-share Megosztás