Vajon milyen ételeket kell mindenképp a hűtőben tárolni, és melyeknek elég a kamra polca vagy a konyhapult? A válasz nem mindig olyan egyértelmű, mint elsőre gondolnánk.
Az ökölszabály szerint az ételeink tovább maradnak frissek, ha a hűtőbe tesszük őket. Ám van olyan élelmiszer, amelyik a hidegben elveszíti az aromáját, így jobb, ha szobahőmérsékleten tároljuk. Vajon mit kell feltétlenül a hűtőbe tenni, és mi az, aminek jobb helye van a konyhapulton?
Mi az, aminek a hűtőben a helye?
- Maradék főtt étel: a főtt ételben a melegben ételmérgezést okozó baktériumok is elszaporodhatnak. Épp ezért ezeket mindig a hűtőben kell tárolni, de így is csak egy-két napig maradnak fogyaszthatók.
- Nyers hús: a hús esetében is kötelező a hűtés. Sőt, ha nem használjuk fel őket egy-két napon belül akkor a fagyasztás.
- Mustár és torma: a gasztronómia szakértői szerint, bár a konyhapulton sem romlanának meg, szobahőmérsékleten hamarabb veszítenek az aromájukból, így érdemesebb a hűtőben tárolni őket.
- Szójaszósz: magas sótartalma miatt ez az ízesítő sem romlik meg a pulton, ám az aromája egy-két hónapon belül elveszhet. Ha nem használjuk fel gyorsan, jobb helye van a hűtőben.
- Csöves kukorica: a kukorica a leszedés után azonnal veszíteni kezd az édességéből. Ahhoz, hogy ezt lelassítsuk, hűtésre van szükség.
- Diófélék: a dió, a mogyoró és társai szobahőmérsékleten hamar avasodnak, ezért érdemesebb hűteni őket.
- Egyes növényi olajok: az érzékenyebb növényi olajokat, például a diófélékből készülteket jobb a hűtőben tárolni, hogy ne avasodjanak meg túl hamar.
Ezeknek viszont nem fontos a hűtés
- Csípős szószok: felnyitás után akár évekig is frissek maradhatnak szobahőmérsékleten.
- Paradicsom: a hűtés elveszi az ízét, így érdemesebb szobahőmérsékleten tárolni, és csak annyit vásárolni belőle, amennyi pár nap alatt elfogy.
- Banán és avokádó: a hűtés leállítja az érési folyamatot, így ha éretlenül vettük meg őket, érdemesebb szobahőmérsékleten megvárni, hogy elérjék a megfelelő érettséget, és csak ezután hűtőbe tenni.
- Kávé: bár a hűtőben tovább maradhat friss, könnyen átveszi más ételek illatát. Épp ezért érdemesebb egy légmentesen lezárt dobozban a pulton tárolni, és minél hamarabb felhasználni. A rendszeres kávéivók háztartásában nem kell attól félni, hogy megromlik!
- Kókuszolaj: a kókuszolaj szobahőmérsékleten is sokáig friss marad, nehezen avasodik. A hűtőben viszont annyira megszilárdul, hogy alig tudjuk kiszedni az üvegből.