Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Alma+ alkalmazás Töltsd le te is és próbáld ki
azonnali kedvezményeinket!
App qr code

Vajon milyen ételeket kell mindenképp a hűtőben tárolni, és melyeknek elég a kamra polca vagy a konyhapult? A válasz nem mindig olyan egyértelmű, mint elsőre gondolnánk.

Az ökölszabály szerint az ételeink tovább maradnak frissek, ha a hűtőbe tesszük őket. Ám van olyan élelmiszer, amelyik a hidegben elveszíti az aromáját, így jobb, ha szobahőmérsékleten tároljuk. Vajon mit kell feltétlenül a hűtőbe tenni, és mi az, aminek jobb helye van a konyhapulton?

Mi az, aminek a hűtőben a helye?

  • Maradék főtt étel: a főtt ételben a melegben ételmérgezést okozó baktériumok is elszaporodhatnak. Épp ezért ezeket mindig a hűtőben kell tárolni, de így is csak egy-két napig maradnak fogyaszthatók.
  • Nyers hús: a hús esetében is kötelező a hűtés. Sőt, ha nem használjuk fel őket egy-két napon belül akkor a fagyasztás.
  • Mustár és torma: a gasztronómia szakértői szerint, bár a konyhapulton sem romlanának meg, szobahőmérsékleten hamarabb veszítenek az aromájukból, így érdemesebb a hűtőben tárolni őket.
  • Szójaszósz: magas sótartalma miatt ez az ízesítő sem romlik meg a pulton, ám az aromája egy-két hónapon belül elveszhet. Ha nem használjuk fel gyorsan, jobb helye van a hűtőben.
  • Csöves kukorica: a kukorica a leszedés után azonnal veszíteni kezd az édességéből. Ahhoz, hogy ezt lelassítsuk, hűtésre van szükség.
  • Diófélék: a dió, a mogyoró és társai szobahőmérsékleten hamar avasodnak, ezért érdemesebb hűteni őket.
  • Egyes növényi olajok: az érzékenyebb növényi olajokat, például a diófélékből készülteket jobb a hűtőben tárolni, hogy ne avasodjanak meg túl hamar.

Ezeknek viszont nem fontos a hűtés

  • Csípős szószok: felnyitás után akár évekig is frissek maradhatnak szobahőmérsékleten.
  • Paradicsom: a hűtés elveszi az ízét, így érdemesebb szobahőmérsékleten tárolni, és csak annyit vásárolni belőle, amennyi pár nap alatt elfogy.
  • Banán és avokádó: a hűtés leállítja az érési folyamatot, így ha éretlenül vettük meg őket, érdemesebb szobahőmérsékleten megvárni, hogy elérjék a megfelelő érettséget, és csak ezután hűtőbe tenni.
  • Kávé: bár a hűtőben tovább maradhat friss, könnyen átveszi más ételek illatát. Épp ezért érdemesebb egy légmentesen lezárt dobozban a pulton tárolni, és minél hamarabb felhasználni. A rendszeres kávéivók háztartásában nem kell attól félni, hogy megromlik!
  • Kókuszolaj: a kókuszolaj szobahőmérsékleten is sokáig friss marad, nehezen avasodik. A hűtőben viszont annyira megszilárdul, hogy alig tudjuk kiszedni az üvegből.
facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration
Patikus az applikációt alánlja az ügyfélnek
Patikai ajánlásra érkeztél? Add meg patikai ajánló kódod a részvételhez.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam porta lorem quam, id vestibulum nibh pulvinar et. Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere