Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

Vajon milyen ételeket kell mindenképp a hűtőben tárolni, és melyeknek elég a kamra polca vagy a konyhapult? A válasz nem mindig olyan egyértelmű, mint elsőre gondolnánk.

Az ökölszabály szerint az ételeink tovább maradnak frissek, ha a hűtőbe tesszük őket. Ám van olyan élelmiszer, amelyik a hidegben elveszíti az aromáját, így jobb, ha szobahőmérsékleten tároljuk. Vajon mit kell feltétlenül a hűtőbe tenni, és mi az, aminek jobb helye van a konyhapulton?

Mi az, aminek a hűtőben a helye?

  • Maradék főtt étel: a főtt ételben a melegben ételmérgezést okozó baktériumok is elszaporodhatnak. Épp ezért ezeket mindig a hűtőben kell tárolni, de így is csak egy-két napig maradnak fogyaszthatók.
  • Nyers hús: a hús esetében is kötelező a hűtés. Sőt, ha nem használjuk fel őket egy-két napon belül akkor a fagyasztás.
  • Mustár és torma: a gasztronómia szakértői szerint, bár a konyhapulton sem romlanának meg, szobahőmérsékleten hamarabb veszítenek az aromájukból, így érdemesebb a hűtőben tárolni őket.
  • Szójaszósz: magas sótartalma miatt ez az ízesítő sem romlik meg a pulton, ám az aromája egy-két hónapon belül elveszhet. Ha nem használjuk fel gyorsan, jobb helye van a hűtőben.
  • Csöves kukorica: a kukorica a leszedés után azonnal veszíteni kezd az édességéből. Ahhoz, hogy ezt lelassítsuk, hűtésre van szükség.
  • Diófélék: a dió, a mogyoró és társai szobahőmérsékleten hamar avasodnak, ezért érdemesebb hűteni őket.
  • Egyes növényi olajok: az érzékenyebb növényi olajokat, például a diófélékből készülteket jobb a hűtőben tárolni, hogy ne avasodjanak meg túl hamar.

Ezeknek viszont nem fontos a hűtés

  • Csípős szószok: felnyitás után akár évekig is frissek maradhatnak szobahőmérsékleten.
  • Paradicsom: a hűtés elveszi az ízét, így érdemesebb szobahőmérsékleten tárolni, és csak annyit vásárolni belőle, amennyi pár nap alatt elfogy.
  • Banán és avokádó: a hűtés leállítja az érési folyamatot, így ha éretlenül vettük meg őket, érdemesebb szobahőmérsékleten megvárni, hogy elérjék a megfelelő érettséget, és csak ezután hűtőbe tenni.
  • Kávé: bár a hűtőben tovább maradhat friss, könnyen átveszi más ételek illatát. Épp ezért érdemesebb egy légmentesen lezárt dobozban a pulton tárolni, és minél hamarabb felhasználni. A rendszeres kávéivók háztartásában nem kell attól félni, hogy megromlik!
  • Kókuszolaj: a kókuszolaj szobahőmérsékleten is sokáig friss marad, nehezen avasodik. A hűtőben viszont annyira megszilárdul, hogy alig tudjuk kiszedni az üvegből.
facebook-share Megosztás