Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Számos tényező létezik, amelyek miatt szívbetegségek alakulhatnak ki valakinél - van, amelyek egészen meglepőek!


Szívinfarktushoz vezethet a rossz házasság?

A boldogtalan párkapcsolatban élőknek nagyobb az esélye arra, hogy szívrohamot kapjanak, de a rossz házasság a mellkasi fájdalom, a pangásos szívelégtelenség és a nők metabolikus szindrómájának kockázatát is növeli - vélik brit kutatók. A Londoni Egyetem epidemiológusa, Dr. Roberto DeVogli kilencezer brit köztisztviselőt kérdezett arról, hogy házastársa és közeli rokonai milyen gyakran okoznak nekik problémákat. A rossz kapcsolatban élők 34 százalékkal gyakrabban éltek át szív eredetű problémákat a 12 év alatt, amíg az utánkövetés zajlott. Dr. DeVogli szerint ennek az oka az lehet, hogy az emberek hajalmosabbak a negatív eseményeket elraktározni, mint a pozitívakat, a felgyülemlett stressz pedig biológiai elváltozásokat okozhat.

Stroke-ot és szívbajt kaphat, aki sokat dolgozik?

Aki túlzásba viszi a munkát, nagyobb eséllyel kap stroke-ot vagy valamilyen szívbetegséget, mint az, aki csak mértékkel dolgozik, sőt, még a szellemi leépülés is hamarabb éri el őket. A University College London kutatói szerint, akik napi nyolc óránál többet dolgoznak, a stroke kialakulásának szempontjából a különösen veszélyeztetettek közé tartoznak. A szakemberek 25 tanulmány adatait elemezték, amelyek több mint 60 ezer amerikai férfi és nő egészségi állapotát vizsgálták, átlagosan 8,5 éves időintervallumon belül. Kiderült, hogy azok az emberek, akik heti 55 órát vagy annál többet dolgoztak, 13 százalékkal nagyobb eséllyel kaptak szívinfarktust, mint a 35-40 órában dolgozó társaik. Az adatok egy másik összevetése során bizonyítást nyert az is, hogy a heti 55 órát vagy annál többet dolgozók harmada kapott már stroke-t. A szakemberek szerint fontos, hogy a munka mellett rendszeresen mozogjunk, megfelelően étkezzünk, odafigyeljünk a mértékletes alkoholfogyasztásra, eleget aludjunk, és ha nem érezzük jól magunkat, időben forduljunk orvoshoz.

A sok fiútestvér is árt a szívnek?

Egyes szakemberek szerint, aki sokadik fiúként születik a családba, az valószínűleg már az anyaméhben bőven el van látva tesztoszteronnal, ennek következtében azonban felnőttként kevesebb lesz a szervezetében ebből a hormonból. A jelenség oka nem egyértelmű, azonban az tény, hogy a szívbetegségek kialakulásához az alacsony tesztoszteronszint is hozzájárul.

A késői lefekvés kikészíti a szívet?

Akik éjfél után fekszenek ágyba, azok hiába alszanak akár hét órát is, nem sokat érnek el vele. Japán kutatók ugyanis megállapították, hogy a későn fekvő férfiak artériái sokkal feszesebbek, mint azokéi, akik éjfél előtt térnek nyugovóra. Ennek az is lehet az oka, hogy az éjszakázáshoz gyakran kapcsolódik a stressz, az alkohol, a dohányzás és a zsíros, cukros ételek fogyasztása.

Tönkremegy a szívünk a kiszáradástól?

Napi öt pohár víz elfogyasztása jelentősen csökkenti a szívinfarktus kockázatát. A kiszáradás ugyanis "összesűrűsíti" a vért, így amerikai kutatók szerint a túl kevés folyadékfogyasztás ugyanolyan káros a szív- és érrendszerre, mint a dohányzás.

A korai klimax is rongálhatja a szívet?

Az ösztrogén védi a szívet, a menopauza idején azonban drasztikusan lecsökken ennek a hormonnak a mennyisége a női szervezetben. A jelenség különösen káros a szívre nézve akkor, ha a klimax az átlagosnál korábban következik be, hormonpótlással pedig nem lehet kivédeni a problémákat, mivel az ösztrogén csak természetes formájában fejti ki jótékony hatását.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration