Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Egyre több kutatás igazolja, hogy a kutya az egészség szempontjából is az ember legjobb barátja. A kutyatartás nem csak vidám percekkel ajándékoz meg, hanem akár szó szerint életmentő is lehet. De vajon hogyan?

Kutyát tartani nem csak azért jó, mert így mindig van, aki lelkesen vár haza. A kutya a fizikai és lelki egészségünket is védi. Nézzük, mi mindenben támogat!

Segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket

Több kutatás is arra a következtetésre jutott, hogy a kutyatartóknak általában alacsonyabb a vérnyomásuk, a koleszterin- és vérzsírszintjük, mint azoknak, akik nem tartanak állatot. Ezek a kedvezőbb adatok pedig hozzájárulnak a szív és az érrendszer egészségének megőrzéséhez. 

A kutya fitten tart

A szív és az érrendszer állapotának javulása persze nem a véletlen műve. A kutyatartók napi rutinjába beletartozik a séta, vagyis aki kutyát tart, az kénytelen feladni az ülő életmódot. A társasházban élő kutyatartók naponta akár háromszor is leviszik a kutyust sétálni, de a kerti kutyákkal is játszanak a gazdáik. Az idős gazdikat is képes fitten, fiatalon tartani a rendszeres séta, ami a legegyszerűbb, legkímélőbb testedzési formák egyike. Idős korban viszont vigyázni kell arra, nehogy a kutya elrántsa a gazdiját, mert az esés súlyos sérüléseket okozhat.

A kedvenc segít a fogyásban

A rendszeres mozgás az általános fittség mellett a testsúly csökkentéséhez is hozzásegít. Aki nehezen veszi rá magát az edzésre, a legjobb, ha vesz egy kutyát. A kutyust esőben, fagyban is le kell vinni sétálni, ez pedig garantálja, hogy meglegyen a minimálisan ajánlott heti ötször 30 perc mozgás, illetve ennél akár jóval több is. Természetesen aki fogyni akar, annak nem árt odafigyelnie az étrendjére, és más mozgásformákat is beiktatni a napi, heti programjába, de a rendszeres séta a kutyával már jó kezdet lehet a mozgásszegény életmód után.

Az emberi kapcsolataink is javulhatnak

A magányos embereknek nem csak azért jó választás egy kutya, mert így mindig van, aki örömmel várja haza őket. Más gazdikkal is könnyebb szóba elegyedni kutyasétáltatás közben: a kutyásoknak mindig van közös témájuk, és az is lehetőséget ad az ismerkedésre, ha a szomszédok rendszeresen megsimogatják a kutyusunkat. Az egészséges emberi kapcsolatok pedig közismerten jó hatással vannak a lelki egészségre. 

A házikedvenc oldja a stresszt

Akármilyen nehéz napunk is volt, a kutya őszinte szeretete és öröme képes feloldani a feszültséget. Ha eltöltünk a kutyus társaságában néhány percet, mérhetően alacsonyabb lesz a vérnyomásunk, a kellemes érzéseket okozó „örömhormon”, a szerotonin szintje viszont felszökik. Egyes vizsgálatok szerint a kutya még a házastársak közötti feszültséget is képes feloldani bohókás lényével és kedvességével.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration