Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Szinte mindenkinek javasolt beadatni a védőoltást, de számít, hogy mikorra időzítjük azt?

Bár kétségtelen, hogy idén ősszel és télen a COVID-19 elleni küzdelem lesz a legfontosabb, nem feledkezhetünk el arról, hogy hamarosan itt az influenzaszezon. Szinte mindenkinek javasolt beadatni a védőoltást, de mennyit számít az időzítés?

A korábbi években sokan legyintettek az influenza elleni védőoltásra, idén azonban különösen fontos lehet, hogy beadassuk azt magunknak. A COVID-19 járvány mellett ugyanis hamarosan kezdődik az influenzaszezon. A két betegség tünetei nagyon hasonlóak, mindkettőnek súlyos szövődményei lehetnek, és a szakemberek szerint rendkívül veszélyes lehet, ha valaki egyszerre kapja el mindkettőt.

A legtöbb embernek (különösen a fokozottan veszélyeztetett csoportokba tartozóknak) javasolt az influenza elleni védőoltás beadatása. Nem mindegy azonban, hogy ez mikor történik meg! Az ideális időpont kiválasztásához több szempontot is figyelembe kell venni - így például az influenzaszezon várható kezdetét - de a legtöbb ilyen tényezőt sajnos nem tudjuk előre pontosan meghatározni.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az influenzaszezon általában novembertől márciusig tart, de a csúcspont a legtöbbször január-február környékére tehető. Ha tehát már az influenzajárvány kezdetén szeretnénk valamennyire védettek lenni, érdemes októberben beadatni a védőoltást!

Az influenza elleni védőoltás hatékonysága idővel csökkenhet, ezért ha valaki mindenképpen védettséget szeretne a várható járványcsúcs idején, akkor érdemes lehet egy-két hónappal eltolni a védőoltás beadatásának időpontját, vagyis novemberben orvoshoz fordulni ezzel a kéréssel.

Amit idén azonban mindenképpen érdemes figyelembe venni: bizonytalan, milyen korlátozó intézkedésekre kell számítanunk a következő hónapokban, mint ahogy az is, mennyire lesznek leterheltek és zsúfoltak az orvosi rendelők, gyógyszertárak. Az influenza elleni védőoltás beadatásánál tehát érdemes megfogadni a régi tanácsot, és minél gyorsabban cselekedni, minél korábban biztosítani a védettségünket!

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration