Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A légúti fertőzések első jele gyakran az, hogy fájni kezd a torkunk. Vajon mi enyhítheti ezt a kellemetlenséget?

A torokfájás többféle betegség jele is lehet. Kezdődhet vele a nátha, az influenza, jelezheti, hogy túlterheltük a hangszálainkat, de súlyosabb fertőzéseknek, például akár a koronavírus-fertőzésnek is lehet az egyik első jele. Mit tehetünk, hogy hamar enyhüljön ez a kellemetlenség? Melyek a leghasznosabb háziszerek?

 

Torokcukorkák és szopogatótabletták

Az egyszerű mentolos cukorkák leginkább a nyáltermelés fokozásával segítenek, míg a vény nélkül kapható szopogatótablettákban fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatóanyag is lehet. A gyógyszertári toroköblögetők és sprayk is jó szolgálatot tehetnek.

 

Sós vizes öblögetés

A sós vizes toroköblögetést régóta az egyik leghatékonyabb háziszernek tartják a torokfájás ellen, mivel csökkenti a torok duzzanatát és oldja a torokváladékot, így segítve a kórokozók kiürítését. Egy kávéskanál sót oldjunk fel egy pohár vízben – aki szerint nagyon kellemetlen az oldat íze, egy kevés mézet is tehet bele. 30 percig öblögessünk vele, majd köpjük ki.

 

Sok folyadék

Ilyenkor a szokottnál is fontosabb, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk, hogy a torkunk megfelelően hidratált legyen. A meleg italok ebben a helyzetben általában jobban esnek, mint a hűvösek. A tea, legyen az fekete, zöld vagy gyógynövénytea, ezen felül olyan antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak a fertőzés leküzdéséhez. Hagyjuk kicsit hűlni, és amikor langyos, tegyünk bele egy kanál mézet is. Így a méz hatóanyagai sem károsodnak, és további segítséget jelentenek a betegség ellen. Egy kanál mézet önmagában is elszopogathatunk, hiszen kis mértékben fertőtleníti a torkot.

Húsleves

A húsleves klasszikus természetes gyógyszer a torokfájás ellen. Mivel ilyenkor nehezünkre esik a nyelés, jólesik egy olyan folyékony étel, amelyik nem csak finom, hanem a szükséges tápanyagokkal is ellátja a szervezetünket. Másrészt a forró folyadék is segít, harmadrészt pedig, ahogy a sós vizes öblögetésnél, úgy itt is sokat segít a duzzanat csökkentésében a leves sótartalma.

 

Pihenés

A fertőzések elleni küzdelemben úgy segíthetjük a leghatékonyabban a szervezetünket, ha pihenünk. Ne akarjunk ilyenkor erőnek erejével teljesíteni, inkább aludjunk, amennyit csak lehet.

 

Párásítás

A száraz levegő fokozza a felső légúti betegségek tüneteit, így a torokfájást is.  Jó szolgálatot tesz ilyenkor egy hidegpárásító készülék, de az is megoldás lehet, ha beülünk egy forró fürdőbe, amelynek vizébe a drogériákban kapható nátha elleni fürdősót vagy fürdőolajat tettünk.

Nyitókép: Mikael Blomkvist fotója a Pexels oldaláról

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration