Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

Az emberek negyede legalább egyszer megtapasztalja élete során a szorongással járó kellemetlenségeket. De mi is a szorongás valójában, és hogyan gondoskodhatunk róla, hogy ne okozzon súlyos problémát?

A szorongásos zavarok világszerte rendkívül gyakoriak, a népesség 25 százaléka találkozik velük életében legalább egyszer. A családorvosi rendelőkben jelentkezők 30-40 százaléka szenved valamilyen szorongásos betegségben – ezek előfordulása egyébként a nőknél 2-4-szer gyakoribb, mint a férfiaknál.

Változatos tünetek

A szorongásos zavarokhoz tartoznak a tárgyatlan félelmek (az ún. generalizált szorongás), de az akut vagy poszttraumás stressz-szindróma, a különféle fóbiák, a kényszerbetegség vagy a pánikbetegség is. Közös jellemzőjük, hogy a félelem, amely normál esetben a veszély időben való felismerését szolgálja, túlnő az emberen, és a mindennapi tevékenységeket is gátolhatja.
A szorongás kialakulását sokféle tényező segítheti. Veleszületett hajlama is lehet valakinek rá, és egyes fizikai betegségek, például a pajzsmirigy-túlműködés jele is lehet a szorongás. De a túlzott stressz vagy a traumatikus élmények is kiválthatják a tüneteket. 

Ezek a tünetek sokfélék lehetnek. A generalizált szorongást gyakran enyhe, gyomortáji szorító érzés, ingerlékenység, lehangoltság, koncentrációs zavar kíséri. Alvászavar, kapkodó légzés, szívdobogásérzés, izzadás, szájszárazság, túlmozgás is felléphet. Fizikai betegségek formájában is jelezheti a test, hogy a lélekben felborult az egyensúly. A súlyos, kezeletlen szorongás pedig különféle függőségekig, vagy akár az öngyilkosságig is elvezethet.

Tenni kell ellene!

Épp ezért a szorongást soha nem szabad figyelmen kívül hagyni. Már az enyhe szorongás ellen is érdemes fellépni. Jót tesz például a rendszeres mozgás, az elegendő pihenés, és a tudatos relaxáció, meditáció, a lassú, mély légzés. A komlóból készült teáról közismert, hogy csökkentheti a feszültséget, ahogy a levendula- vagy citromfű teája is jó hatású. A levendula illóolaja kifejezetten feszültségoldó. A pozitív gondolkodás, a pozitív megerősítések is képesek mérsékelni a tüneteket.

Nem szégyen pszichológushoz fordulni

Aki azonban úgy érzi, hogy ezekkel a módszerekkel nem tud úrrá lenni a szorongásán, vagy akinek a szorongása hosszan tart, mindenképp forduljon szakemberhez. A lelkünkkel foglalkozni, pszichológushoz, pszichiáterhez fordulni nem szégyen, sőt, sokszor akár életmentő is lehet. De a háziorvosnak is jelezhetjük a problémát. A pszichiáter a pszichoterápia mellett gyakran szorongásoldó vagy antidepresszáns gyógyszerek szedését is előírhatja, amelyek jelentősen javítják a beteg életminőségét.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration