Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Az emberek negyede legalább egyszer megtapasztalja élete során a szorongással járó kellemetlenségeket. De mi is a szorongás valójában, és hogyan gondoskodhatunk róla, hogy ne okozzon súlyos problémát?

A szorongásos zavarok világszerte rendkívül gyakoriak, a népesség 25 százaléka találkozik velük életében legalább egyszer. A családorvosi rendelőkben jelentkezők 30-40 százaléka szenved valamilyen szorongásos betegségben – ezek előfordulása egyébként a nőknél 2-4-szer gyakoribb, mint a férfiaknál.

Változatos tünetek

A szorongásos zavarokhoz tartoznak a tárgyatlan félelmek (az ún. generalizált szorongás), de az akut vagy poszttraumás stressz-szindróma, a különféle fóbiák, a kényszerbetegség vagy a pánikbetegség is. Közös jellemzőjük, hogy a félelem, amely normál esetben a veszély időben való felismerését szolgálja, túlnő az emberen, és a mindennapi tevékenységeket is gátolhatja.
A szorongás kialakulását sokféle tényező segítheti. Veleszületett hajlama is lehet valakinek rá, és egyes fizikai betegségek, például a pajzsmirigy-túlműködés jele is lehet a szorongás. De a túlzott stressz vagy a traumatikus élmények is kiválthatják a tüneteket. 

Ezek a tünetek sokfélék lehetnek. A generalizált szorongást gyakran enyhe, gyomortáji szorító érzés, ingerlékenység, lehangoltság, koncentrációs zavar kíséri. Alvászavar, kapkodó légzés, szívdobogásérzés, izzadás, szájszárazság, túlmozgás is felléphet. Fizikai betegségek formájában is jelezheti a test, hogy a lélekben felborult az egyensúly. A súlyos, kezeletlen szorongás pedig különféle függőségekig, vagy akár az öngyilkosságig is elvezethet.

Tenni kell ellene!

Épp ezért a szorongást soha nem szabad figyelmen kívül hagyni. Már az enyhe szorongás ellen is érdemes fellépni. Jót tesz például a rendszeres mozgás, az elegendő pihenés, és a tudatos relaxáció, meditáció, a lassú, mély légzés. A komlóból készült teáról közismert, hogy csökkentheti a feszültséget, ahogy a levendula- vagy citromfű teája is jó hatású. A levendula illóolaja kifejezetten feszültségoldó. A pozitív gondolkodás, a pozitív megerősítések is képesek mérsékelni a tüneteket.

Nem szégyen pszichológushoz fordulni

Aki azonban úgy érzi, hogy ezekkel a módszerekkel nem tud úrrá lenni a szorongásán, vagy akinek a szorongása hosszan tart, mindenképp forduljon szakemberhez. A lelkünkkel foglalkozni, pszichológushoz, pszichiáterhez fordulni nem szégyen, sőt, sokszor akár életmentő is lehet. De a háziorvosnak is jelezhetjük a problémát. A pszichiáter a pszichoterápia mellett gyakran szorongásoldó vagy antidepresszáns gyógyszerek szedését is előírhatja, amelyek jelentősen javítják a beteg életminőségét.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration