Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Minden évszakváltás kibillent addigi egyensúlyunkból, de ez különösen igaz, amikor az önfeledt, forró nyárból átlépünk a hűvös, tennivalókban gazdag őszbe. Hogy az átmenet mind fizikailag, mind lélekben könnyed legyen, hívjuk segítségül az illatokat!

Ahogy a vakáció elteltével visszatérünk a munkába, a gyerekeink pedig az iskolába, újra ránk zúdul a sok tennivaló. Megváltoznak a fényviszonyok, a napok rövidülnek, a hőmérséklet csökken, és ez mind hatással van a hangulatunkra is – az önfeledt, ragyogó mosolyokat gondterheltség, stressz vagy épp melankólia válthatja fel.

Ahogy a természet elkezd felkészülni az előttünk álló hidegebb hónapokra, a testünk követi ezt a folyamatot. De sokak számára kihívást jelent ez az időszak – vannak, akik nyugtalanabbak lesznek, esetleg fáradékonyakká válnak, az energiaszintjük csökken.

Békére lelni

Az őszt ugyanakkor tekinthetjük egy szemlélődő és finomhangoló időszaknak is, amikor némi önvizsgálat után lehetőségünk van arra, hogy átrendezzük az életünket – megszabaduljunk azoktól a dolgoktól, szokásoktól, amik már nem válnak előnyünkre és helyettük valami másba kezdjünk. Éppúgy, ahogy a fák is elhullajtják a száraz leveleiket, megtisztítják az ágaikat, készülődnek, hogy egy kiadósabb tisztulás és befelé fordulás után frissen, megújulva kezdhessék a következő tavaszt. Ha követjük a természet ciklusait, és elfogadjuk, hogy mindennek megvan a maga ideje, könnyebben tudunk alkalmazkodni ezekhez a változásokhoz fizikai, lelki és szellemi szinten is.

Mit tehetünk, hogy az évnek ez a gyakran turbulens időszaka mind testi, mind lelki szinten zökkenőmentesen teljen önmagunk és családtagjaink számára? Hívjuk segítségül az illatokat – velük támogathatjuk, megerősíthetjük testünk természetes védekezőképességét, élénkíthetjük szellemünket, energiával töltődhetünk és javíthatjuk a hangulatunkat is.

Támogató illatok

Az illatok jótékony hatásait évezredek óta alkalmazzák a fizikai és lelki töltődés céljára. Az utóbbi években ismét reneszánszát élő aromaterápia tudománya a különböző növények gyökereiben, kérgében, levelében vagy éppen virágában megtalálható illóolajokat, növényi kivonatokat használja fel különböző testi vagy pszichés tünetek enyhítésére, kezelésére. Egyetlen illóolaj több száz kémiai vegyületet is tartalmazhat, amelyek mint apró laboratóriumok, a bőrön, illetve a szagláson keresztül a teljes szervrendszerünkre is képesek hatni. Az orrunkon keresztül ugyanis ezek az illatmolekulák bejutnak az érzelmekért, emlékekért, tanulásért felelős limbikus rendszerbe, jelentős befolyást gyakorolva érzéseinkre, közérzetünkre, viselkedésünkre. Ez a rész közvetlenül kapcsolódik az agynak ahhoz a területéhez, ami többek között szabályozza a szívverésünket, a légzésünket, a stressz-szintünket.

Egy-egy illóolaj, vagy az azokból készült keverék segíthet „átprogramozni” bennünk az őszhöz kapcsolt nehéz érzéseket. Az évszakhoz kötődő jellegzetes aromákkal, azok pszichénkre gyakorolt hatásainak hála, akár nap mint nap könnyedén feltöltődhetünk, új lendületet kaphatunk. Ilyen illat a gyömbér, a szegfűszeg, a fahéj, a szerecsendió, a citrom, az édesnarancs, a pacsuli, a zsálya, a szantálfa, a tömjén, a mirha.

Olajozott elengedés

A bergamot, tömjén, pacsuli hármasával könnyebb az átmenet, hiszen a bergamot oldja az újtól való félelmeket, szorongásokat, a tömjén támogatja az elengedést, a pacsuli pedig önbizalmat ad a továbblépéshez.

A diffúzor vizébe cseppentsünk belőlük 7-3-3 cseppet (15 m2-enként), vagy készítsünk belőlük szaglókeveréket: 5 ml-es üvegcsébe öntsünk 3 ml jojobaolajat, adjunk hozzá 1,5 ml bergamotot és 15 cseppet a tömjénből, 5 cseppet a pacsuliból. A jojoba színtelen, szagtalan, jól hidratáló bőrápoló olaj, így tökéletes parfümolajalap. Amikor csak eszünkbe jut, mélyen lélegezzük be az illatot, akár az üvegcséből, akár a csuklónkra kenve (ügyeljünk arra, hogy nap ne érje a bőrfelületet, mert a bergamot fényérzékenyítő hatású).

Fotó: Getty Images

Amennyiben ezzel az egyszerű légzésgyakorlattal kombináljuk, még hatékonyabb lesz: 4 ütemre belégzés, 4 ütemre benntartjuk a levegőt, 4 ütemre kilélegezzük. Ha komfortos, a gyakorlatot végezzük behunyt szemmel, ez segít lelassulni, befelé figyelni, még inkább ráhangolódni az illatokra.

Öröm az otthonunkban

Ha a napjainkat áthatja a fáradtság, a melankólia, melegítő hatású illatokkal ténylegesen felmelegíthetjük a hangulatunkat, új energiával töltődhetünk. Ebben élen járnak a citrusfélék, közülük is különösen az édesnarancs, mert játékosságot, vidámságot sugároz az illata, azaz hatásos hangulatjavító. Keverjük szegfűszeggel, fahéjjal – mindkettő erőteljesen energi zál, így e három keveréke párologtatóba, diffúzorba, de illatpermet formájában a levegőbe permetezve is segít feltöltődni. Amennyiben az utóbbit választjuk, egy 100 ml-es szórófejes flakont töltsünk meg vízzel és tegyünk hozzá 40 csepp illóolajat. Ennek az arányát ízlés szerint kiválaszthatjuk, annak megfelelően, hogy a gyümölcsösebb vagy a fűszeresebb aromákat kedveljük inkább.

Fontos, hogy a permet bőrre semmiképp se kerüljön, mert az illóolajok nem oldódnak vízben. Emellett a párologtatásnál is ügyeljünk arra, hogy a fahéj bőrre ne kerüljön tisztán, mert bőrmaró hatású kémiai vegyületeket tartalmaz, így égési sérülést okozhat.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration