Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Beleunt a fárasztó és sikertelen fogyókúrákba? Szakemberek szerint (szinte) nem kell mást tennie, csak zöld teát innia. 

Számos vizsgálat támasztja alá, hogy a zöld tea segítségünkre lehet az elhízás megelőzésében és megszüntetésében. Orosz kutatók patkányokon vizsgálták a zöld teában található antioxidáns anyagoknak, a katekineknek a zsíranyagcserére, valamint a nagymértékű elhízásra gyakorolt hatását. A kutatás során a kísérleti patkányok egy csoportja hét héten keresztül magas energiatartalmú étrendet kapott, míg a többieknek négy hétig a magas energiájú diéta mellett az antioxidáns katekint is adták. A kutatás megállapította, hogy a zöld teában található katekinek jótékonyan befolyásolták a vér össz-, valamint az LDL-koleszterinszintjét. Ezen kívül pozitív hatással voltak a vérben előforduló egyik zsírfajta, a triglicerid szintjére, és a patkányok testében található zsírszövet mennyiségét is csökkentették.

Egy másik, Japánban zajlott kísérletben azt vizsgálták, hogyan hat a zöld tea fogyasztása és a rendszeres fizikai aktivitás az elhízás kialakulására. A kísérletben azonos testtömegű és életkorú egereken vizsgálták, hogyan változik a testsúly attól függően, milyen zsírtartalmú diétán élnek, mennyit mozognak, és étrendjükben szerepel-e zöldtea kivonat. A tizenöt hétig tartó kísérlet után a kutatók azt állapították meg, hogy a magas zsírtartalmú étrend esetén a zöldtea kivonat 47%-kal, míg a rendszeres fizikai aktivitás 24%-kal csökkentette a testtömeg növekedését, míg a kettő együttes alkalmazása 89%-os redukciót eredményezett.

A zöld tea más anyagokkal kombinált hatásaival korábban nem foglalkoztak a kutatók, de egy holland vizsgálat keretében erre is sor került. Hollandiában 76 olyan, túlsúlyos személy fogyókúra utáni testtömeg megtartásának mértékét vizsgálták, akik a zöld teát koffeinnel együtt alkalmazták. A kísérletben részt vevők négy héten keresztül nagyon alacsony energiatartalmú étrendet kaptak, majd 3 hónapig az elért testtömeg megtartását célzó diétát tartottak, kiegészítve a zöldtea-koffein keverékkel. A kontrollcsoportnál nem alkalmazták ezt a keveréket, csak a testsúly megtartásra szolgáló étrendet. A kutatók vizsgálták a testtömeg, a testtömegindex és a testzsír változást, valamint a rendszeres koffeinfogyasztást. A magasabb koffeintartalmú italokat fogyasztók esetében a testtömeg, a testzsír és a csípő mértékének csökkenése nagyobb értékű volt, mint a kevesebb koffeint fogyasztók körében. Azoknál, akik kevesebb koffeint fogyasztottak, a 3 hónapos testtömeg megtartó periódus alatt a zöld tea hatására tovább csökkent a testsúly, a csípő mérete és a testzsír mennyisége, valamint gyorsabb volt az energiafelhasználás, mint azoknál, akik nem kaptak zöld tea-koffein keveréket. A vizsgálat megerősíti azokat a korábbi feltételezéseket, miszerint a zöld tea gyorsítja a zsírok lebontását, és ezáltal fontos szerepet játszhat az elhízás megszüntetésében.

A zöld teában egyébként sok vitamin és ásványi anyag van, amelyek által erősíti az immunrendszerünket és számos betegség ellen hatásos védelmet nyújthat. Fluoridtartalmának köszönhetően a fogszuvasodás megelőzésében is fontos szerepet játszhat. A zöld tea csökkenti a koleszterinszintet és védi az ereket is. Sőt zöld tea a csontok erősítésére is alkalmas. A tudósok már jó ideje felfigyeltek arra a jelenségre is, hogy Japánban a dohányosok körében, akik egyébként emellett sok zöld teát fogyasztanak, ritkábban alakul ki bőrrák. Kínában, ahol szintén sokan és rendszeresen fogyasztják ezt az italt, bebizonyosodott, hogy azok a férfiak és nők, akik hetente legalább egyszer isznak zöld teát, kevesebb eséllyel betegednek meg végbél, hasnyálmirigy- és vastagbélrákban, mint azok, akik kevesebbet teáznak. A zöld teát fogyasztóknál, ha már kialakult a daganat, az is megfigyelhető, hogy kevésbé burjánzanak el a rákos sejtek, azaz gátolja a betegség terjedését.  

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration