Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A nyár az önfeledt pillanatokról szólt, nem pedig a kalóriák számolgatásáról és a kemény edzésekről, ám az ősz közeledtével sokakban megfogalmazódik a gondolat, hogy szeretnének egészségesebb életmódra váltani.

Az elhatározás az első és legfontosabb lépés, de a változás útja meglehetősen rögös is lehet. Ismerjük most meg a leggyakoribb hibákat, így jó eséllyel mi már nem esünk bele egyikbe sem.

1. hiba: Azonnali eredményt akarunk

Ha az egészséges életmódra való átállás fő motivációja, hogy megszabaduljunk a súlyfeleslegünktől, a legjobb, amit tehetünk, hogy a fokozatosság elvét követjük. "Sokan elkövetik azt a hibát, hogy rövid idő alatt, szinte egyből látványos eredményre vágynak" – kezdi Horváth Bánk személyi edző (@bankhorvath).  "Nem is sejtik, mennyi tényező – az edzés, a táplálkozás, az alvás, a stressz, de még az időjárás is – befolyásolja, hogy mit látunk a tükörben. Adjunk időt, és emlékeztessük magunkat arra, hogy az a néhány pluszkiló sem egyik napról a másikra szaladt fel ránk, a leadásuk sem varázsütésre történik.” Nem érdemes általánosítani sem, hiszen míg a szakirodalom heti fél-egy kiló fogyást tart ideálisnak, ez a szám egyénenként változhat.

2. hiba: Nem élvezzük a sportot

Nem a cél számít, hanem az odavezető út, tartja a mondás. És ha ez így van, lelkesen és örömmel járjuk végig az egészséges életmódhoz vezető utat. "A testmozgást illetően kulcsfontosságú, hogy élvezettel csináljuk" – hívja fel a figyelmet a személyi edző. "Ha az edzést kínzásként éljük meg, hamar feladhatjuk, nem fog a mindennapjaink részévé válni. Célszerű több mozgásformát (szabad- és beltérit, csoportosat és egyénit) is kipróbálni, és értelemszerűen annál maradni, amelyben sikerélményünk is van – így a motivációnk és a sportolás iránti vágyunk is erősödni fog.” A szakértő szerint a táplálkozásban pedig a mértékletesség legyen az alapelvünk. Egyetlen ételről sem kell örökre lemondanunk, mindent ehetünk, de csak módjával. "Tanácsos szakember segítségét kérni, már csak azért is, hogy olyan új alapanyagokat is megismerjünk, amelyekkel változatosabbá tehetjük az étrendünket."

3. hiba: Rossz célokat tűzünk ki

Mielőtt belevágnánk az életmódváltásba, érdemes megfogalmazni a céljainkat, méghozzá egészen konkrétan, a túlságosan általános célkitűzéseket ugyanis nem tudjuk miben mérni. De legalább ilyen lényeges, hogy reális elvárásaink legyenek magunkkal szemben. "A vendégek többnyire előre megfogalmazott célokkal érkeznek az első konzultációra, de ezek olykor korrigálásra szorulnak" – magyarázza Horváth Bánk. "Nem elég az, ha valaki, mondjuk, tíz kilót szeretne fogyni, vagy olyan izmokra vágyik, mint egy akciófilm főszereplője, ugyanis ezek nem jól megfogalmazott célok, éppen ezért nem fogják fenntartani a motivációt hosszú távon.” Ha viszont egyszerű, mérhető, tényszerű állításokat fogalmazunk meg – például "hetente háromszor szeretnék edzeni” vagy "októberre le szeretnék adni 4 kiló felesleget” –, akkor kereteket szabunk az elvárásunknak. Egy biztos: ha belevágunk, látni fogjuk, hogy a rendszeres testmozgás az életünk számos területére pozitív hatással lesz, például jobban érezzük magunkat a bőrünkben, erősödik az önbizalmunk, így érdekünk lesz fenntartani ezt az állapotot!

4. hiba: Nem merünk segítséget kérni

Az egészséges étrendre és a hatékony edzésre vonatkozóan is rengeteg információt találunk az interneten, ám ezek sokszor ellentmondásosak, így (újra)kezdőként könnyű elveszni bennük. "Kezdetben, ha bizonytalanok vagyunk, érdemes személyi edzőhöz fordulni, hogy az alapvető dolgokkal tisztában legyünk" – bátorít Horváth Bánk. "Továbbá az a tapasztalatom, hogy egy hozzáértővel mindig egyszerűbb fenntartani a lelkesedést. Személyi edzőként arra sarkallom a vendégeimet, hogy a mozgás szeretetéért, ne pedig muszájból eddzenek."

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration