Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Miközben egyre több tudós és szakmai szervezet foglal pozitívan állást a vegetáriánus étrend mellett, vannak, akik mégsem szeretnék teljes mértékben kizárni életükből az állati eredetű ételeket. A flexitáriánus táplálkozás nekik szól, ám sokak szerint része lesz a fenntartható jövő életformájának is.

A flexitáriánus szó a „flexibilis” (rugalmas) és a „vegetáriánus” (növényi alapú étrend) szavak összevonásával keletkezett. Ha röviden kellene jellemezni, akkor ez egy olyan étrend, amelyben a növényi eredetű élelmiszerek dominálnak, de kisebb mennyiségben az állati eredetűek, így a tejtermékek, a hús és a hal is megjelennek. A dietetikusok szerint a flexitáriánus táplálkozás mindazt magában foglalja, amit az egészséges étrendről elképzeltünk, és megfelelően, átgondoltan összeállítva minden tápanyagot képes biztosítani a szervezetnek. A sok növényi alapanyag miatt ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, azonban az állati eredetű élelmiszereknek köszönhetően elegendő fehérjét, zsírsavat és a csak ezekben előforduló B12-vitamint képes biztosítani számunkra, és rostokból is sokat tartalmaz.

 

Így állítsuk össze a flexitáriánus diétát

Sok étrendtől eltérően a flexitáriánus táplálkozás során nincsenek szigorú szabályok, kerülendő élelmiszerek, számolgatás vagy éppen méricskélés. Nagyfokú szabadságot enged meg, leginkább azt javasolja, miből kell az étrendük gerincét felépíteni.

 

A hangsúly a növényi eredetű élelmiszereken van. Teljes kiőrlésű gabonaféléket, zöldség- és gyümölcsféléket javasol legnagyobb mennyiségben, valamint hüvelyeseket. Ez utóbbiak értékes növényi fehérjeforrást jelentenek az állati eredetű élelmiszerekkel szemben, melyek mennyiségét érdemes korlátok között tartani. A teljes értékű fehérjék bevitelére a tejtermékeket (tej, joghurt, kefir, sajt) javasolja, a hús – főleg a hal és a baromfi – időnként ajánlott, és tarhatók teljesen húsmentes napok is. Tojás, növényi italok, tea és kávé is fogyasztható.

Mit érdemes kerülni? A flexitáriánus étrend nem tilt semmit, de azt ajánlja, hogy az erősen feldolgozott élelmiszereket és a gyorséttermi ételeket szorítsuk a minimumra. Érdemes továbbá odafigyelni a hozzáadott cukorra, és ebből is a lehető legkevesebbet fogyasztani.

Előnyök: bőven vannak

A flexitáriánus étrend a táplálkozási szakértők szerint hozzájárulhat a testsúly csökkentéséhez és szinten tartásához, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának mérsékléséhez. Ezen kívül a magas rostbevitel, az erősen feldolgozott élelmiszerek alacsony mértéke segíthet csökkenteni a szív- és érrendszeri, valamint egyes tumoros betegségek előfordulását is.

Más szempontból pedig a hús és a hústermékek fogyasztásának visszaszorítása, a helyi, rövid ellátási láncból származó élelmiszerek választása sokkal fenntarthatóbbá teszi az étrendünket, csökkenti a szükséges élelmiszerek környezeti terhelését (vízszükségletét, karbonlábnyomát). Ezért sokak szerint a flexitáriánus étrend nem más, mint a jövő táplálkozási trendje, amely egyaránt megoldást nyújt az egészségügyi problémáinkra és a környezetünk védelmére.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration