Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

Miközben egyre több tudós és szakmai szervezet foglal pozitívan állást a vegetáriánus étrend mellett, vannak, akik mégsem szeretnék teljes mértékben kizárni életükből az állati eredetű ételeket. A flexitáriánus táplálkozás nekik szól, ám sokak szerint része lesz a fenntartható jövő életformájának is.

A flexitáriánus szó a „flexibilis” (rugalmas) és a „vegetáriánus” (növényi alapú étrend) szavak összevonásával keletkezett. Ha röviden kellene jellemezni, akkor ez egy olyan étrend, amelyben a növényi eredetű élelmiszerek dominálnak, de kisebb mennyiségben az állati eredetűek, így a tejtermékek, a hús és a hal is megjelennek. A dietetikusok szerint a flexitáriánus táplálkozás mindazt magában foglalja, amit az egészséges étrendről elképzeltünk, és megfelelően, átgondoltan összeállítva minden tápanyagot képes biztosítani a szervezetnek. A sok növényi alapanyag miatt ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, azonban az állati eredetű élelmiszereknek köszönhetően elegendő fehérjét, zsírsavat és a csak ezekben előforduló B12-vitamint képes biztosítani számunkra, és rostokból is sokat tartalmaz.

 

Így állítsuk össze a flexitáriánus diétát

Sok étrendtől eltérően a flexitáriánus táplálkozás során nincsenek szigorú szabályok, kerülendő élelmiszerek, számolgatás vagy éppen méricskélés. Nagyfokú szabadságot enged meg, leginkább azt javasolja, miből kell az étrendük gerincét felépíteni.

 

A hangsúly a növényi eredetű élelmiszereken van. Teljes kiőrlésű gabonaféléket, zöldség- és gyümölcsféléket javasol legnagyobb mennyiségben, valamint hüvelyeseket. Ez utóbbiak értékes növényi fehérjeforrást jelentenek az állati eredetű élelmiszerekkel szemben, melyek mennyiségét érdemes korlátok között tartani. A teljes értékű fehérjék bevitelére a tejtermékeket (tej, joghurt, kefir, sajt) javasolja, a hús – főleg a hal és a baromfi – időnként ajánlott, és tarhatók teljesen húsmentes napok is. Tojás, növényi italok, tea és kávé is fogyasztható.

Mit érdemes kerülni? A flexitáriánus étrend nem tilt semmit, de azt ajánlja, hogy az erősen feldolgozott élelmiszereket és a gyorséttermi ételeket szorítsuk a minimumra. Érdemes továbbá odafigyelni a hozzáadott cukorra, és ebből is a lehető legkevesebbet fogyasztani.

Előnyök: bőven vannak

A flexitáriánus étrend a táplálkozási szakértők szerint hozzájárulhat a testsúly csökkentéséhez és szinten tartásához, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának mérsékléséhez. Ezen kívül a magas rostbevitel, az erősen feldolgozott élelmiszerek alacsony mértéke segíthet csökkenteni a szív- és érrendszeri, valamint egyes tumoros betegségek előfordulását is.

Más szempontból pedig a hús és a hústermékek fogyasztásának visszaszorítása, a helyi, rövid ellátási láncból származó élelmiszerek választása sokkal fenntarthatóbbá teszi az étrendünket, csökkenti a szükséges élelmiszerek környezeti terhelését (vízszükségletét, karbonlábnyomát). Ezért sokak szerint a flexitáriánus étrend nem más, mint a jövő táplálkozási trendje, amely egyaránt megoldást nyújt az egészségügyi problémáinkra és a környezetünk védelmére.

 

facebook-share Megosztás