Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A kávé jótékony hatásairól sokat hallani, de nemrég az is kiderült, hogy ez az ital segíthet megelőzni a béldaganatok kialakulását.

Napi több csésze kávé jelentős mértékben csökkentheti a béldaganatok kockázatát - derítették ki amerikai kutatók. A napi négy csésze kávét fogyasztóknál 15, a hat vagy több csészével fogyasztók esetén pedig akár 40 százalékkal is alacsonyabb a béldaganatok kialakulásának valószínűsége. E betegségek halálozási aránya meglehetősen magas, főként azért, mert a betegek általában nem veszik észre, vagy nem veszik elég komolyan a korai figyelmeztető jeleket, és csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor a daganat már előrehaladott állapotba került. Már korábbi vizsgálatok is utaltak arra, hogy a kávé védőhatást gyakorolhat a betegség ellen, de az eredmények nem voltak meggyőzőek.

Ebben a kutatásban az USA Országos Rákkutató Intézetének szakértői közel 490 ezer férfi és nő étkezési szokásait vizsgálták. A béldaganatok arányát összehasonlították a kávéivók és a nem kávéivók körében. Az eredmények azt mutatták, hogy a napi 4-5 csésze kávét fogyasztókban valamivel alacsonyabb a béldaganat kialakulásának kockázata. A legnagyobb, közel 40 százalékos kockázatcsökkenést azonban azoknál mutatták ki, akik naponta legalább hat csésze kávét ittak. Korábbi kutatásokból az derült ki, hogy napi öt csésze kávé vagy tea fogyasztása körülbelül 40 százalékkal csökkenti az agydaganat kialakulásának kockázatát, egy japán kutatás pedig azt bizonyította, hogy már napi egyetlen csésze kávé is közel felére csökkenti a szájüregi daganatok és a nyelőcsőrák kockázatát.

A kávé pozitív egészségügyi hatásait más betegségek kapcsán is vizsgálták már. A kávé segít feltölteni szervezetünket antioxidánsokkal, amelyek megakadályozzák az ún "toxikus csomók" kialakulását az agyban. Ennek következtében az időskori demencia is kisebb eséllyel alakul ki. A portugál Coimbra Egyetemen végzett kutatás szerzői szerint a jótékony hatás a mértékletességben rejlik. E szerint ugyanis napi három csésze kávé csökkenti a demens betegségek, különösen az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét. Mivel a koffeinmentes változat esetén nem tapasztalták ezeket az előnyöket a kutatók, valószínű, hogy a koffein az, ami a pozitív változásokhoz nagyban hozzájárul.

Ausztrál szakemberek szerint napi három csésze kávé kedvező hatással lehet a májbetegek állapotára is. A melbourne-i Monash Egyetem kutatói 1100 májbeteget vontak be a vizsgálatba. Napi két csésze kávé akár 13 százalékkal csökkentette a Hepatitis C vírus májkárosító hatását, napi négy kávé pedig a zsírmáj tüneteit mérsékelte 24 százalékkal. A kávé tünetcsökkentő hatása attól is függ, milyen májbetegségben szenved a páciens. A tanulmány a leglátványosabb eredményt a Hepatitis-C betegeknél találták, a teázás viszont nincs hatással a májra. Egy másik tanulmány is hasonló eredményre jutott, amelyet a Harvard Egyetem közegészségügyi kara végzett. Szerintük a naponta több, akár öt adag kávét fogyasztó betegek esetében volt javulás. A vizsgálat szerint a mérsékelt kávéfogyasztás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a diabétesz, valamint a Parkinson-kór és más neurológiai betegségek miatt bekövetkező halálozás, továbbá az öngyilkosság kockázatát is.

Több mint 126.000 ember szokásait vizsgálták a Harvard Egyetemen 18 éven át, amelynek során arra a megállapításra jutottak, hogy napi 1-3 csésze kávé fogyasztásával kismértékben csökkenthető a kettes típusú diabétesz kialakulásának kockázata, míg napi 6 kávéval a férfiaknál 54 százalékkal, a nőknél pedig 30 százalékkal csökken a megbetegedés valószínűsége. A kávé tele van antioxidánsokkal és magnéziummal, amelyek növelik az inzulin érzékenységet. Ez a véleményük dán kutatóknak is, akik szerint a kávé nagy mennyiségben fogyasztva egészségvédő tulajdonságokkal bír.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration