Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

A hagyomány szerint, akik a karácsonyi ünnepekkor fagyöngy alatt állnak, meg kell, hogy csókolják egymást.

Nem csak a karacsonyi diszites fontos kelleke a fagyongy 16 9 E növénynek azonban sokkal fontosabb szerepe is van, mint amit az egyes szokásokban betölt. Jótékony egészségügyi hatásai ugyanis rendkívül széleskörűek.  

A szeretet és az egészség jelképe

Az angolszász hagyományok szerint azt a lányt, aki a fagyöngy alatt áll, meg kell csókolni, mert ez a csók termékenységet és szerencsét hoz. Ennek eredete egy skandináv mondáig nyúlik vissza, amely szerint egy istenséget fagyöngyből készült nyíllal öltek meg, édesanyja pedig ezután a szeretet jelképévé tette e növényt. A fagyöngyöt a görög mitológiában is tisztelték, mert állítólag Hermész az alvilág bezárt kapuját egy fagyöngy ágával nyitotta meg. A kelták papok rituális alkalmakkor aranysarlóval vágták le és varázslatokra használták a növényt, mert úgy vélték, hogy a fagyöngy védelmet nyújt a gonosz szellemek, a rontás és a villámcsapás ellen.  

A fagyöngyöt a népi gyógymódok során évezredek óta alkalmazzák bizonyos egészségügyi problémák esetén. A fagyöngy felhasználása rendkívül széles körű. E gyógyító növénytől nagyjából száz éve azt várták a szakemberek, hogy a rák ellenszere lesz. Bár azóta kiderült, hogy önmagában kevés e betegség gyógyítására, az valóban igaz, hogy erősíti az immunrendszert, védi a sejteket, így a daganatos megbetegedések során is jó szolgálatot tehet. Daganatos betegségek gyógyításánál már Rudolf Steiner svájci orvos az 1800-as évek végén használta, és új kutatások szerint a fagyöngy sejtvédő és immunerősítő tulajdonságai révén valóban képes arra, hogy gátolja az áttétek kialakulását, emellett segít a rákos betegek életminőségének megőrzésében és javításában. A fagyöngyben lévő lektin hatására fokozódik az immunsejtek termelődése, ezáltal elpusztulnak a kórokozók, és eltűnnek az elhalt sejtek. Emellett fokozódik az interleukin1 termelődése is, ami a fájdalomcsillapító és hangulatjavító endorfin szintjének emelkedéséhez vezet.

A fagyöngy hatóanyagai között megtalálhatók flavonoidok, szaponin, alkaloidák, gyanta, kolin, acetilkolin, lektin, polipeptid, viszkotoxin, a termésében pedig poliszacharidok. A lektin és a viszkotoxin nagy mennyiségben mérgezőek lehetnek, ezért nagyon fontos, hogy az ajánlott napi adagot nem szabad túllépni. A fagyöngy összetevőinek vérnyomáscsökkentő és érvédő hatása is ismert. Már a középkorban alkalmazták e növényt a kelések és a sebek gyógyítására. Hatásos a szívritmus szabályozására, az érelmeszesedésre, javítja az erek áteresztő képességét, ezáltal jó szédülésre, fülzúgásra, visszérre. Növeli a koncentrációs képességet is. Vízhajtó hatása is van, és csillapítja a sebvérzést. Köhögésre, szamárköhögésre, és asztmatikus görcsök esetén is javasolt. Nyugtató hatása miatt epilepsziás rohamok megelőzésére is használják. Erősíti a méh izomzatát, növeli a fogamzás esélyét. Kis mértékben csökkenti a vércukorszintet, ezért cukorbetegeknek is ajánlott a fogyasztása.

A fagyöngyből gyógytea is készíthető, amely a vérnyomás szabályozására van jó hatással. A magas vérnyomást csökkenti, az alacsonyat pedig képes megemelni, az ingadozót pedig beállítani az optimális értékre. Emellett ajánlott a keringési rendszer problémáira is, többek között szívproblémák, ideges eredetű szívpanaszok és menstruációs zavarok kezelésére is. Az e növényből készülő teát hidegen javasolt elkészíteni és fogyasztani is. A szárított növényből 3 grammot  leöntünk 2,5 dl desztillált hideg vízzel, és 12 órán keresztül lefedve áztatjuk, leszűrjük, majd így megisszuk, lehetőleg étkezés előtt. Attól függően, hogy milyen betegségre isszuk, más és más lehet az előírt mennyiség. Magas vérnyomásra, érelmeszesedésre napi egy csészével, szívbetegségekre hetente 1-3-szor egy csészével, ingadozó vérnyomásra hetente 2-3-szor, méherősítésre napi 3-szor 1 mokkáskanál tinktúra 4 héten keresztül, immunerősítésre havonta 2-3 csészével. Daganatos betegséggel küzdők számára a fagyöngy tea formájában való fogyasztása nem elegendő, mert így csak kevés lektinhez juthatnak hozzá. Számukra injekciós készítmények állnak rendelkezésre, de egyelőre csak külföldön.

A fagyöngyöt nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is alkalmazhatjuk meleg borogatásként, amely a leveléből és a pépesített bogyójából készíthető. Ez érszűkületre és ízületi fájdalmakra hatásos gyógymód.  A szépségipar is használja a fagyöngy adta lehetőségeket, hiszen számos kozmetikum összetevője e növény. Főként azokban a krémekben és készítményekben alkalmazzák előszeretettel, amelyek túlérzékeny arcbőrre valók. A fagyöngy ugyanis nyugtatja az irritált bőrt, fertőtlenít, és csökkenti a gyulladásokat. Ezáltal alkalmazható zsíros bőr és korpás fejbőr esetén is. Samponok és hajápoló termékek fontos eleme is.

 

facebook-share Megosztás