Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Az illóolajok alkalmazása több ezer éves múltra tekint vissza. Ezek a látszólag csupán jó illatot árasztó üvegcsék valójában fizikai, mentális és érzelmi egészségünkre is képesek jó hatást gyakorolni. Hogyan? Íme!

1. Borsmenta

Hűsítő, feszültségoldó és koncentrációt elősegítő hatása miatt nagy hasznát vehetjük például határidős munkáknál, amikor sokat kell bámulnunk a számítógépet. Párologtassuk az íróasztalnál vagy csak mélyen lélegezzük be időnként. Ha megfájdul a fejünk vagy befeszül a nyakunk, a vállunk a gép előtt üléstől, megint csak jól jön, hiszen fájdalomcsillapító hatású is: egy teáskanál növényi olajba (például kókuszolaj) tegyünk 3-5 cseppet, majd a keverékből rakjunk picit a halántékra és masszírozzuk át a vállakat, nyakat. Az illata élénkít, felfrissít, és a náthás időszakokban segít kitisztítani a bedugult orrjáratot. Kiválóan enyhíti a hányingert, az émelygést, így utazási rosszullétre is gyógyír.

Ellenjavallat: Tisztán és várandósság alatt, illetve hat év alatti gyermekeknél ne alkalmazzuk!

2. Orvosi levendula

Az orvosi levendula nyugtató aromája kiváló társ a stresszes időszakokban. Nagyon jól oldja a nyugtalanságot, a szorongást és támogatja a nyugodt, pihentető alvást. A hálószobában lefekvés előtt párologtassuk diffúzorban vagy kerámiapárologtatóban, de cseppenthetünk belőle 2-3 cseppet a párnahuzatra vagy egy zsebkendőre is, amit a párnánk mellé teszünk. Antiszeptikus és fájdalomcsillapító hatású, hűsít, így enyhe égési sérülésekre is használhatjuk. Érdemes egy üvegcsét tartani belőle a konyhában, a tűzhely mellett, ha esetleg leforrázzuk a kezünket vagy megégetjük, miután hideg vizet folyattunk a sérülésre, tisztán cseppentsük rá.

Ellenjavallat: Nincs.

3. Teafa

Kiváló fertőtlenítő, tisztító, antibakteriális, gomba- és vírusölő hatású. Ugyanakkor teljesen biztonságos, gyengéd illóolaj, így közvetlenül a bőrre kenve is alkalmazható. Szabályozza a faggyútermelést, ezáltal különösen hatásos zsíros arcbőr és fejbőr kezelésében: ecsetelhetjük vele a pattanásokat és a samponunkba téve pár cseppet belőle még hatékonyabban megtisztíthatjuk a fejbőrünket. Kézfertőtlenítésre is remek (akár tisztán, akár a folyékony kézmosó szappanba téve), sőt, uszoda után akár a lábunkat is fertőtleníthetjük vele. Párologtatva fertőtleníthetjük vele a lakótér levegőjét, és takarításnál is kiaknázhatjuk fertőtlenítő, antibakteriális és vírusölő hatását, ha cseppentünk a felmosóvízbe vagy a törlőkendőkre, amikkel portalanítjuk a felületeket.

Ellenjavallat: Nincs.

4. Citrom

Valamennyi citrusféle energizáló hatású, élénkíti a szellemet, és ez a citromra különösen igaz. Mentálisan is frissítőleg hat – lendületet ad és segíti a koncentrációt. Ezt a tulajdonságát érdemes kiaknázni azokban az időszakokban, amikor úgy érezzük, kissé megakadtunk, és szükségünk van valamire, ami továbblendít. Alkalmazhatjuk szaglóüvegcseként, időnként mélyeket szippantva belőle, vagy tehetjük a fürdővízbe. Illóolajat tisztán sose tegyünk a kádvízbe, csak miután feloldottuk tejszínben, mézben vagy sóra cseppentetve! Mindemellett kiváló levegőfertőtlenítő, kémiai vegyületei semlegesítik a különböző baktériumokat a levegőben, így akár naponta érdemes párologtatni otthonunkban.

Ellenjavallat: Fényérzékenyítő hatású, ezért bőrrel való érintkezése után (beleértve a fürdőt is) minimum nyolc órán át ne érje napsugárzás a bőrünket!

5. Eukaliptusz

Friss, tiszta aromája kitisztítja a légutakat, ezért megfázásos időszakokban nagyon jó vele inhalálni. Ezt úgy is tehetjük, ha a fürdővízbe teszünk belőle (tejszínben, mézben oldva, sóra cseppentve), és elhúzzuk a zuhanyfüggönyt, hogy a „gőzét” koncentráltabban belélegezhessük. Tértisztító hatású, így érdemes az otthonunkban párologtatni, különösen, ha feszültek vagyunk, vagy nézeteltérés van a szeretteinkkel, mert ezeket a nehéz érzéseket fel tudja oldani. Nemcsak a légutakat, de a gondolatainkat is segít kitisztítani, illetve fellélegezni a stresszesebb pillanatokban.

Ellenjavallat: Görcsös köhögés esetén ne alkalmazzuk!

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration