Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Ma már nem kell elutaznunk sehová, hogy hozzájussunk trópusi, egzotikus gyümölcsökhöz, elég, ha célirányosan vásárolunk. Jól tesszük ugyanis, ha ezeket beiktatjuk az étrendünkbe, hiszen számos jótékony hatásuk van a szervezetre nézve. Nézzük a legnépszerűbbeket!

Mangó: E gyümölcsöt 4000 éve termesztik, és egyes távol-keleti országok lakói szerint a női és a férfi termékenységet fokozza. Gazdag A-, B1-, B2-, E-vitaminban, foszforban, kalciumban, nátriumban, vasban, káliumban és magnéziumban. Gyomorvédő hatással rendelkezik, magas rosttartalma segíti az emésztést, jótékonyan hat a szívre, és csökkenti a koleszterinszintet. Méregtelenítő hatású, serkenti a vérkeringést, jót tesz a bőrnek, a szemnek és a fogínynek.

Ananász: Az ananász tartalmaz többek között C-vitamint, káliumot, folsavat, cukrot, gyümölcssavat és rostanyagot. Az egyik legértékesebb anyaga a bromélia nevű enzim, amely szerepet játszik a zsír elégetésében. Ezért e gyümölcs fogyasztása hatásos lehet fogyókúra során. A tisztítókúrát végzők is jól teszik, ha eszik, mert emésztést gyorsító hatása révén gyorsan üríti a szervezetből a méreganyagokat. Az ananász ezenkívül helyreállítja a szervezet savbázis egyensúlyát. Fogyasztása javasolt bélproblémák és vérszegénység esetén is. Gyulladás- és ödéma esetén is hatásos, valamint fontos szerepet tulajdonítanak neki a különböző szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is.

Papaya: Ez a növény gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban és különböző enzimekben. A papaya tartalmazza azokat az enzimeket is, amelyek megkönnyítik a fehérjék, a szénhidrátok és a lipidek emésztését. A papain nevű enzim alkalmas az élő szövetek és a bélfalak tisztítására. A papaya fehérjéiben szinte az összes esszenciális aminosav megtalálható, többek között az arginin, amelynek a vér tisztaságának fenntartásában van rendkívüli szerepe, emellett befolyásolja az növekedési hormon termelését is.

Maracuja: A maracuja Közép- és Dél- Amerikából származik, valószínűleg a piros színű golgotagyümölcsből keletkezett. A mintegy húsz ehető golgotagyümölcs faj közül a maracuja a legnépszerűbb. Nem véletlenül, hiszen a maracuja C-vitamin tartalma magas, emellett pedig tartalmaz B1- és B2-vitamint is. Ásványi anyagokban is rendkívül gazdag, így erősíti az immunrendszert, növeli a szervezet ellenálló képességét a különböző fertőzéses eredetű betegségekkel szemben.

Avokádó: E gyümölcs több mint 14.000 összetevőt tartalmaz. Fehérjében rendkívül gazdag, emellett tartalmaz telítetlen zsírsavakat is, illetve A- és B-vitaminokat. Ásványi anyagok közül megtalálható benne a kálium, a foszfor, a vas, a nátrium, valamint a kalcium és a magnézium. Az avokádó az egyik legjobb lutein forrás, ezáltal az egészséges látás megtartásában is fontos szerepet játszik. A gyümölcs javítja a szervezet tápanyagfelszívó képességét. Jótékonyan hat a szív- és érrendszerre, csökkenti a szívbetegségek és a stroke kockázatát, valamint javítja a vér általános lipidszintjét. Az avokádó tele van gyulladáscsökkentő vegyületekkel, amelyek csökkentik az ízületi gyulladások kialakulásának kockázatát. Az egyszeresen telítetlen zsírok megelőzik vagy segítik megszüntetni az inzulin rezisztenciát, amely a 2-es típusú cukorbetegség egyik legfőbb kiváltó oka, az avokádóban lévő magas oldható rosttartalom pedig segít megelőzni a magas vércukrot. Serkenti az idegrendszert és az idegszálak képződését. Javítja az agy egészségi állapotát is magas Omega-3- és E-vitamin tartalma miatt. Az Omega-3 zsírsavak ugyanis növelik a véráramlást, az E-vitamin pedig meggátolja az Alzheimer-kór kialakulását és továbbfejlődését is. Az avokádó komoly antioxidáns hatással rendelkezik, ezáltal segít meggátolni a daganatos megbetegedések kialakulását is. Magas olajtartalmánál fogva kiváló bőrápoló szernek bizonyul a száraz és ekcémás bőr számára. Olyan bőrproblémákra is megoldást nyújt, mint a pikkelysömör, a bőrgyulladás, a horzsolások, sebek, időskori foltok, és hegek. Az avokádó Omega-9 zsírsavai enyhítik a bőr pirosságát és irritáltságát, és segítik a sérült sejtek regenerálódását. A gyümölcs emellett növeli a kollagén termelést, amely által az arcbőr feszesebb és rugalmasabb lehet.

Licsi: A licsinek magas a C-vitamin és B1-vitamin tartalma, és található még benne kalcium, foszfor és vas is. Termését, levelét, kérgét, gyökerét is felhasználják népi gyógymódoknál, többek között a bélműködés normalizálására és fájdalomcsillapításra. Képes beállítani a vérnyomást és a szívritmust, védelmet nyújt a stroke és a koszorúér betegségek ellen. Antioxidáns hatása van, javítja az immunrendszert, lassítja a szürke hályog kialakulását. A licsi foszforban és magnéziumban gazdag, ezáltal hozzájárul az egészséges, erős csontok fenntartásához. Nem tartalmaz telített zsírt és koleszterint, rostban viszont gazdag, ezért nagyon hasznos lehet fogyókúrák idején. Táplálja a bőrt, csökkenti annak zsírosságát.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration