Egzotikus egészség
Kármán Nikola 5 perc olvasás - 2015. március 01.
Ma már nem kell elutaznunk sehová, hogy hozzájussunk trópusi, egzotikus gyümölcsökhöz, elég, ha célirányosan vásárolunk. Jól tesszük ugyanis, ha ezeket beiktatjuk az étrendünkbe, hiszen számos jótékony hatásuk van a szervezetre nézve. Nézzük a legnépszerűbbeket!
Mangó: E gyümölcsöt 4000 éve termesztik, és egyes távol-keleti országok lakói szerint a női és a férfi termékenységet fokozza. Gazdag A-, B1-, B2-, E-vitaminban, foszforban, kalciumban, nátriumban, vasban, káliumban és magnéziumban. Gyomorvédő hatással rendelkezik, magas rosttartalma segíti az emésztést, jótékonyan hat a szívre, és csökkenti a koleszterinszintet. Méregtelenítő hatású, serkenti a vérkeringést, jót tesz a bőrnek, a szemnek és a fogínynek.
Ananász: Az ananász tartalmaz többek között C-vitamint, káliumot, folsavat, cukrot, gyümölcssavat és rostanyagot. Az egyik legértékesebb anyaga a bromélia nevű enzim, amely szerepet játszik a zsír elégetésében. Ezért e gyümölcs fogyasztása hatásos lehet fogyókúra során. A tisztítókúrát végzők is jól teszik, ha eszik, mert emésztést gyorsító hatása révén gyorsan üríti a szervezetből a méreganyagokat. Az ananász ezenkívül helyreállítja a szervezet savbázis egyensúlyát. Fogyasztása javasolt bélproblémák és vérszegénység esetén is. Gyulladás- és ödéma esetén is hatásos, valamint fontos szerepet tulajdonítanak neki a különböző szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is.
Papaya: Ez a növény gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban és különböző enzimekben. A papaya tartalmazza azokat az enzimeket is, amelyek megkönnyítik a fehérjék, a szénhidrátok és a lipidek emésztését. A papain nevű enzim alkalmas az élő szövetek és a bélfalak tisztítására. A papaya fehérjéiben szinte az összes esszenciális aminosav megtalálható, többek között az arginin, amelynek a vér tisztaságának fenntartásában van rendkívüli szerepe, emellett befolyásolja az növekedési hormon termelését is.
Maracuja: A maracuja Közép- és Dél- Amerikából származik, valószínűleg a piros színű golgotagyümölcsből keletkezett. A mintegy húsz ehető golgotagyümölcs faj közül a maracuja a legnépszerűbb. Nem véletlenül, hiszen a maracuja C-vitamin tartalma magas, emellett pedig tartalmaz B1- és B2-vitamint is. Ásványi anyagokban is rendkívül gazdag, így erősíti az immunrendszert, növeli a szervezet ellenálló képességét a különböző fertőzéses eredetű betegségekkel szemben.
Avokádó: E gyümölcs több mint 14.000 összetevőt tartalmaz. Fehérjében rendkívül gazdag, emellett tartalmaz telítetlen zsírsavakat is, illetve A- és B-vitaminokat. Ásványi anyagok közül megtalálható benne a kálium, a foszfor, a vas, a nátrium, valamint a kalcium és a magnézium. Az avokádó az egyik legjobb lutein forrás, ezáltal az egészséges látás megtartásában is fontos szerepet játszik. A gyümölcs javítja a szervezet tápanyagfelszívó képességét. Jótékonyan hat a szív- és érrendszerre, csökkenti a szívbetegségek és a stroke kockázatát, valamint javítja a vér általános lipidszintjét. Az avokádó tele van gyulladáscsökkentő vegyületekkel, amelyek csökkentik az ízületi gyulladások kialakulásának kockázatát. Az egyszeresen telítetlen zsírok megelőzik vagy segítik megszüntetni az inzulin rezisztenciát, amely a 2-es típusú cukorbetegség egyik legfőbb kiváltó oka, az avokádóban lévő magas oldható rosttartalom pedig segít megelőzni a magas vércukrot. Serkenti az idegrendszert és az idegszálak képződését. Javítja az agy egészségi állapotát is magas Omega-3- és E-vitamin tartalma miatt. Az Omega-3 zsírsavak ugyanis növelik a véráramlást, az E-vitamin pedig meggátolja az Alzheimer-kór kialakulását és továbbfejlődését is. Az avokádó komoly antioxidáns hatással rendelkezik, ezáltal segít meggátolni a daganatos megbetegedések kialakulását is. Magas olajtartalmánál fogva kiváló bőrápoló szernek bizonyul a száraz és ekcémás bőr számára. Olyan bőrproblémákra is megoldást nyújt, mint a pikkelysömör, a bőrgyulladás, a horzsolások, sebek, időskori foltok, és hegek. Az avokádó Omega-9 zsírsavai enyhítik a bőr pirosságát és irritáltságát, és segítik a sérült sejtek regenerálódását. A gyümölcs emellett növeli a kollagén termelést, amely által az arcbőr feszesebb és rugalmasabb lehet.
Licsi: A licsinek magas a C-vitamin és B1-vitamin tartalma, és található még benne kalcium, foszfor és vas is. Termését, levelét, kérgét, gyökerét is felhasználják népi gyógymódoknál, többek között a bélműködés normalizálására és fájdalomcsillapításra. Képes beállítani a vérnyomást és a szívritmust, védelmet nyújt a stroke és a koszorúér betegségek ellen. Antioxidáns hatása van, javítja az immunrendszert, lassítja a szürke hályog kialakulását. A licsi foszforban és magnéziumban gazdag, ezáltal hozzájárul az egészséges, erős csontok fenntartásához. Nem tartalmaz telített zsírt és koleszterint, rostban viszont gazdag, ezért nagyon hasznos lehet fogyókúrák idején. Táplálja a bőrt, csökkenti annak zsírosságát.
Belépést követőn 6 hónapig nem kell újra bejelentkezned. Bármikor törölheted a fiókod.